Så gick det till när skånsk rävjakt blev polissak

Skåne (JJ) En skjuten räv utanför Ängelholm ledde till polisanmälan i fredags. Polisen har redan lagt ned utredningen och Jaktjournalen har försökt kartlägga vad det var som egentligen hände på den omtalade rävjakten.

Running fox

Landskrona Posten rapporterade att en kvinnlig markägare hört ett skott, rusat ut och hittat en död räv. Hon polisanmälde jägarna, eftersom hon ansåg att räven skjutits på hennes mark.

Läste i tidningen

Jaktjournalen har talat med en av de anmälda jägarna och för honom var det ingen rolig upplevelse.

– Jag visste ingenting utan läste om det i tidningen. Vi är väldigt mån om att ha en bra relation till boende i området och människor som är ute i skog och mark på friluftsliv. Bland annat sätter vi upp skyltar om att jakt pågår och det är uppskattat av folk, säger jägaren.

Jaktjournalen har talat med kvinnan som gjorde anmälningen till polisen. Hon är upprörd över att vi hittat hennes telefonnummer och vill inte tala med tidningens utsände.

Tomt insprängd i marken

En av markägarna berättar att kvinnan äger en tomt som ligger insprängd i jaktmarken. Han berättar att man ordnade småviltsjakt i fredags och hade både människodrev och löshundar

– Vi har absolut inte varit på hennes mark. Räven sköts en bra bit in på vår mark. Men vi vill inte att konflikten ska eskalera, så vi kommer att söka kontakt med henne för att få ett samtal om hur vi kan undvika sådana här situationer i framtiden, säger markägaren.

Både han och jägaren framhåller att det är mycket som inte stämmer i de första uppgifterna från händelsen.

Staket på fel mark?

– Vi har stegat upp avståndet och räven sköts 136 meter från hennes hus. Som närmast har vi gått 50 meter från huset. Och kvinnan tog inte räven – den hade vi med oss på vår viltparad när jaktdagen var slut, berättar jägaren.

Han har fått besked från polisen att ärendet är nedlagt. Saken är dock inte utagerad ännu.

När jägare och markägare kollade ägokartorna fann de att stängsel som sitter kring kvinnans tomt kan stå fel.

– Vi ska utreda om inte staketet står på vår mark, säger markägaren.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser