Så blir straffet för jägaren som sköt Osbyvargen

Nu har Hässleholms tingsrätt bestämt straffet för den jägare som i augusti av misstag sköt en varg i Osby. Rätten slår fast att brottet inte ska betraktas som grovt och mannen får behålla sitt vapen.

Vargen i Osby har kallats Snapphanen. Han fälldes den 16 augusti och nu har domen mot skytten kommit. Foto: Polisen

Den var den 16 augusti som den idag 38-årige jägaren satt på pass i ett torn i Osby kommun. Det var bockjaktspremiär men även tillåtet att skjuta vildsvin och räv.

Det rasslade till i lövverket framför mannen och han var noga med att få in ett bra skott på djuret som kom. Han trodde han sköt på en räv, men när jaktkompisarna kom med eftersökshund visade det sig att det var en varghane på 46,6 kilo som fallit.

Mannen åtalades för grovt jaktbrott och förhandlingarn har hållits i Hässleholms tingsrätt.

Straffet blir villkorlig dom och 100 dagsböter a 250 kronor, sammanlagt 25 000 kronor.

Får behålla bössan

Tingsrätten finner att skytten agerat oaktsamt, men tycker inte att brottet ska betecknas som grovt utan dömer mannen för jaktbrott av normalgraden.

Rätten framhåller att straffvärdet normalt är tre månaders fängelse. I domen konstateras dock att mannen är tidigare ostraffad och att det inte finns anledning att tro att han kommer att göra sig skyldig till fortsatt allvarlig brottslighet.

38-åringen får också behålla vapnet som han sköt vargen med. Åklagarens begäran om att bössan ska förverkas avvisas av rätten.

”Enligt tingsrätten har det inte framkommit något i målet som talar för att ett förverkande är nödvändigt för att förebygga fortsatt brottslighet”, skriver Hässleholms tingsrätt.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Älgstammen i Västsverige minskar

Älgjaktssäsongen lider mot sitt slut och Länsstyrelsen i Västra Götaland konstaterar att stammen fortsätter att minska i området, utifrån älgobsdata. Sedan 2013 har obsen minskat från 0.107 älgar per mantimma till 0,082 älgar per mantimma.

Debatt: Det finns plats för oss alla i fjällen

Sverige är ett märkligt land på många sätt, demokrati och lika rätt till ”allt” i vardagen är en ledstjärna. Nu har vi fått Girjasdomen. Var finns demokratin och de sunda förnuftet i den, frågar sig debattören Sivert Öderyd.
ANNONS ▼

Annonser