Så blir årets björnjakt i Dalarna

Länsstyrelsen har idag fattat beslut om årets licensjakt på björn. Under årets jakt får 48 björnar fällas, med en kvot på björnhonor i två av fyra delområden.

Arkivfoto: Per Jonson

Årets björnjakt startar den 21 augusti och varar som längst till och med 15 oktober. Dalarnas läns viltförvaltningsdelegation har beslutat att jakten ska fördelas på fyra områden, med en särskild kvot för vuxna honor i två av områdena. Hur många björnar som får skjutas inom varje område bestäms utifrån målet att björnstammen ska tillåtas att spridas söderut. Ett delområde inom område 1 (område 1a) är avsatt för att rikta en del av avskjutningen mot renarnas kalvningsland.

– Länets långsiktiga förvaltningsmål, fattat av Dalarnas viltförvaltningsdelegation, innebär att vi ska ha mellan 250–290 björnar. Med årets jakt kommer vi att ytterligare närma oss det antalet på ett kontrollerat sätt, säger Micaela Johansson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Dalarnas län i ett pressmeddelande.

Precis som förra året måste fälld eller påskjuten björn rapporteras till Länsstyrelsen inom två timmar. Jakt vid åtel kommer att vara tillåtet vid årets licensjakt på björn. Upptag av björnspår med hjälp av hund vid åtel är dock inte tillåtet. Åtelmaterial får läggas ut från den 15 juli tills den sista björnen fällts, men inte längre än till jakttidens slut 15 oktober. Observera att tillstånd för åtel måste sökas från Länsstyrelsen innan åtel läggs ut.

– Nytt för i år är två fasta besiktningsstationer inom område 2 under jaktens början. Förhoppningsvis kommer det att underlätta arbetet med besiktningen och ge kortare väntetider för jägarna, säger Jonas Nordström, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

Fakta om årets björnjakt

• Årets björnjakt pågår mellan den 21 augusti och 15 oktober
• 48 björnar får fällas
• Högst tre (3) vuxna honor i västra Dalarna och en (1) vuxen hona i södra Dalarna får fällas
• Ingen begränsning finns för antal vuxna honor i norra och nordöstra Dalarna
• Som vuxna honor räknas honor på över 80 kilo

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼

Annonser