Annons
S röstade för sänkt vargstam i EU-parlamentet - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 månader sedan rovdjurspolitik
De svenska S-ledamöterna i europaparlamentet var på torsdagen med och röstade igenom en resolution om ändring av EU:s regler för rovdjur. Foto: Gettyimages
S röstade för sänkt vargstam i EU-parlamentet
"I synnerhet dagens vargpopulation måste minska"

EU-parlamentet antog på torsdagen en resolution om rovdjur och skydd för europeisk djurhållning. De svenska Socialdemokraterna i parlamentet röstade för förslaget i syfte att vargstammen ska minskas.

– Sverige behöver en hållbar rovdjursförvaltning som styrs av de förutsättningar som finns lokalt. I synnerhet dagens vargpopulation måste minska, då den orsakar stora bekymmer och skapar otrygghet över hela landet. Vi värnar biologisk mångfald och vill att svensk rovdjursförvaltning ska bygga på samexistens, men det kan inte ske på bekostnad av en levande landsbygd, säger Erik Bergkvist (S), Europaparlamentariker, i ett pressmeddelande.

Socialdemokraterna konstaterar att dagens EU-lagstiftning skyddar rovdjuren men utan att ta hänsyn till djurägare, näringsidkare och människor på landsbygden.

Den antagna resolutionen tar fasta på att EU-reglerna måste ändras.

”Trygghet”

– Djurbönder, fårskötare, jägare och boende på landsbygden ska kunna känna sig trygga. En rovdjurspopulation som nått gynnsam bevarandestatus måste kunna förvaltas aktivt för allas bästa. Varje lantbrukare som tvingas lägga ner sin verksamhet på grund av de skador som vargen orsakar är ett nederlag för Sverige och för svensk rovdjursförvaltning, säger Heléne Fritzon (S), Europaparlamentariker och delegationsledare, i pressmeddelandet.

”Även enstaka individer av varg kan göra stor skada bland betesdjur och husdjur, och därför behövs en effektiv, förutsägbar och långsiktigt hållbar förvaltning. Dagens EU-lagstiftning utgör ett hinder för detta”, skriver Socialdemokraterna.

– Detta var en prioriterad fråga för den dåvarande socialdemokratiska regeringen. Dagens beslut är ett viktigt steg i processen för att kunna förvalta vargen på rätt sätt i Sverige och som ökar möjligheterna för exempelvis skyddsjakt, säger Anna-Caren Sätherberg, gruppledare för S i riksdagens miljö- och jordbruksutskott och före detta landsbygdsminister, i pressmeddelandet.

Enligt Svensk Jakt röstade även M, SD, KD, C och L för resolutionen.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!