S-nej till fler björnar och järvar i Jämtlands län

Socialdemokraterna i Jämtland vänder sig emot planerna på att öka miniminivåerna för järv och björn i Jämtlands län. – Skadorna på rennäringen måste begränsas, säger S-märkta kommunalrådet i Strömsund, Susanne Hansson.

Susanne Hansson, kommunalråd i Strömsund, och Socialdemokraterna i Jämtland säger nej till fler björnar och järvar. Foto: Gettyimage och privat, montage

Länstidningen Östersund skriver i sin pappersupplaga att länsstyrelsen föreslagit att miniminivån för årliga järvföryngringar ökas från 23,5 till 34.

För björn föreslås miniminivån höjas från 36 till 37 föryngringar, enligt Niklas Rumm på länsstyrelsen.

– Det handlar om att björnstammen och järvstammen minskat i vissa län i de norra förvaltningsområdet. Följden blir då, enligt förslaget, att Jämtland ska höja sina miniminivåer, säger Niklas Rumm till Jaktjournalen.

Nej från Socialdemokraterna

Kommunalrådet i Strömsund, Susanne Hansson, anser att det känns orimligt med tanke på renskötseln.

– Det är Socialdemokraternas uppfattning i länet. I det här fallet företräder jag inte kommunen, säger Susanne Hansson till Jaktjournalen.

Häromveckan gästade renskötare från Tåssåsens sameby Riksdagen och berättade bland annat man förlorar mellan 40 och 50 procent av årskalvarna till rovdjuren.

Susanne Hansson pekar på att Riksdagen beslutat om max tio procents förluster på renhjordarna till rovdjur.

– När det gäller björnstammen har diskussionen här varit att den ska minskas, säger Susanne Hansson.

Till rovdjurssituationen i Jämtland ska också läggas lodjur, kungsörn och en vargföryngring som Naturvårdsverket beslutat om.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ny vargflytt i Sverige kan bli aktuellt

Sedan 2011 har vargar flyttats sex gånger i Sverige. Nu kan det åter bli aktuellt. DNA-analys visar nämligen att tre invandrade vargar med finsk-ryskt DNA har rört sig i renskötselområden i Norrbottens län nu under hösten.

Här – en utbildning för dig som vill jobba med viltförvaltning

Sedan ett par år finns det yrkeshögskoleutbildning för den som vill arbeta med jakt- och viltförvaltningsfrågor. Det kan vara som egenföretagare eller som vilthandläggare i en kommun eller på någon myndighet. Utbildningen är på heltid 2,5 år, genomförs på distans och heter Viltförvaltare med fördjupning ekosystemtjänster.
ANNONS ▼

Annonser