S-nej till centralt beslut om slopat brunstuppehåll i älgjakten

Socialdemokraternas jaktpolitiske talesperson, Isak From, säger nej till ett centralt beslut att slopa brunstuppehållet i älgjakten.

Ett beslut om slopat brunstuppehåll måste komma underifrån i jägarkåren, anser socialdemokraternas jaktpolitiske talesperson, Isak From. Foto: Gettyimages och Riksdagen, montage

Isak From sitter också i viltförvaltningsdelegationen i Västerbotten. I en debattartikel i Norran, som han skriver tillsammans med socialdemokraten Veronica Berg, också ledamot av viltförvaltningsdelegationen, vänder sig From mot slopat brunstuppehåll.

”Under senare år har en allt hetsigare debatt rasat kring betesskador i skogen. I Västerbotten har avskjutningsmålen för älg inte uppfyllts, och debatten har kommit att handla om jakttider. Delar av markägarsidan vill se ett slopat brunstuppehåll. Vi tror att det är fel väg att gå”, skriver From och Berg i Norran.

– Eftersom det  inte finns något bred uppslutning kring att ta bort brunstuppehållet, ser vi inga möjligheter att göra den förändringen. Ett sådant beslut måste komma underifrån i jägarkåren. Vi är för en decentraliserad beslutsordning, säger Isak From till Jaktjournalen.

Läs debattartikeln i Norran här.

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser