S-nej till centralt beslut om slopat brunstuppehåll i älgjakten

Socialdemokraternas jaktpolitiske talesperson, Isak From, säger nej till ett centralt beslut att slopa brunstuppehållet i älgjakten.

Ett beslut om slopat brunstuppehåll måste komma underifrån i jägarkåren, anser socialdemokraternas jaktpolitiske talesperson, Isak From. Foto: Gettyimages och Riksdagen, montage

Isak From sitter också i viltförvaltningsdelegationen i Västerbotten. I en debattartikel i Norran, som han skriver tillsammans med socialdemokraten Veronica Berg, också ledamot av viltförvaltningsdelegationen, vänder sig From mot slopat brunstuppehåll.

”Under senare år har en allt hetsigare debatt rasat kring betesskador i skogen. I Västerbotten har avskjutningsmålen för älg inte uppfyllts, och debatten har kommit att handla om jakttider. Delar av markägarsidan vill se ett slopat brunstuppehåll. Vi tror att det är fel väg att gå”, skriver From och Berg i Norran.

– Eftersom det  inte finns något bred uppslutning kring att ta bort brunstuppehållet, ser vi inga möjligheter att göra den förändringen. Ett sådant beslut måste komma underifrån i jägarkåren. Vi är för en decentraliserad beslutsordning, säger Isak From till Jaktjournalen.

Läs debattartikeln i Norran här.

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser