En mink bet ihjäl en unge av den starkt hotade fågelarten fjällgås. Då ryckte Jägareförbundets projektanställda ut. Foto: Gettyimages, montage

Ryckte ut med helikopter och avlivade fyra minkar

Jägareförbundets personal i projektet Invasiva arter ryckte i veckan ut med helikopter och avlivade fyra minkar.

"}}

Händelsen rapporteras i pappersupplagan av NSD och på projektets egen facebooksida.

Att det blev både bråttom och ett prioriterat ärende beror på att en mink i söndags kväll setts ta en fjällgåsunge i norrbottensfjällen. Området är häckningsplats för den starkt hotade fjällgåsen.

”Om minken skulle vara kvar i området så är det ju mycket troligt att den skulle slå ut hela årets föryngring i det området av en av Europas absolut mest utrotningshotade fågelarter”, skriver personalen vid projektet Invasiva arter på sin facebooksida.

Snabbutredning

På måndagsmorgonen kontaktades både Naturvårdsverket och länstyrelsen i Norrbotten och ärendet snabbutreddes.

”Tre yrkesjägare och en tjänstehund från vår organisation började köra mot området på eftermiddagen. Tisdag morgon flögs de ut med helikopter till området”, står det på Invasiva arters facebooksida.

Fyra minkar sköts och sedan hittade man inte spår efter fler.

”Otroligt imponerad”

– Det var extremt snabbt agerat av myndigheterna i semestertid. Jag är otroligt imponerad av Naturvårdsverket och länsstyrelsen, säger P-A Åhlén, projektledare för Invasiva arter, till NSD.

Minkar importerades från Nordamerika till svenska pälsfarmer på 1920-talet. Idag är arten klassad som invasiv i Sverige.

– De är ett gigantiskt problem för markhäckande fåglar i skärgårdsmiljöer och även i näringsrika våtmarker. Våra fåglar har varit tvungen att flytta längre ut i skärgården för att hitta minkfria öar och det innebär att de häckar på områden som är sämre för mattillgången, säger P-A Åhlén till NSD.