Ruttet lodjur på posten

Stockholm (JJ) Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm har fått ett ruttet lodjurskadaver med posten. Lodjuret skickades av Östhammarspolisen där man anser sig ha följt de regler som finns.

På länsstyrelsen i Uppsala är rovdjursansvarige Johan Månsson upprörd över hanteringen av djuret – som hittades på vägen mellan Gimo och Harg. Han säger till SR Uppland att samma regler har gällt i 20 år och att polisen borde veta att djuret skulle ha djupfrysts och sedan skickats med företagspost, alternativt körts direkt till Statens Veterinärmedicinska anstalt.
Östhammarspolisen medger att det var olyckligt att skicka lodjurkroppen i ett vanligt paket.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser