Rutinerad laika styrde upp björnjakten

Strömsund (JJ) Den östsibiriska laikan Ponderforsens Eldar såg till att Adam Jansson, Äppelbo kunde fälla en björn i Långåsen idag.

Hela jaktlaget kunde glädjas åt den östsibiriska laikan Ponderforsens Eldar, som gjorde ett kanonjobb. Foto: Privat

Jaktlaget i Långåsen, Strömsund hade en ny björnspillning på vägen när de kom till jaktmarken i morse. Robin Leandersson, Laholm, som figurerat i lyckade björnjaktssammanhang tidigare år, släppte sin jämttik på spåret.

– Hon hittade björnen rätt så snabbt. Det blev ståndskall bara några hundra meter längre in i skogen. Jag hann in en gång på ståndskallet utan att se något men sedan bröt hon.

Eftersom jämthunden inte längre ville jaga björnen beslöt jaktlaget sig för att ringa in Sven Åke Lindberg från Lit. Han har den sexåriga rutinerade östsibiriska laikan Ponderforsens Eldar, som det redan fällts två björnar för i år.

Efter ett par timmars spårningsarbete reste till slut Eldar björnen och det blev strax ståndskall på nytt. Robin Leandersson smög in och var bara 30 meter från hunden men kunde inte se något.

– Det var tätt vass och efter en stund gick det loss.

Längs med en gammal skogsväg 1,5 km därifrån stod flera passare utställda. Björn och hund kom långsamt rätt emot passlinjen.

Adam Jansson, Äppelbo var den passare som stod bäst till. Han kunde följa hunden på pejlen och björnen kom lugnt upp på vägen 80 meter bortanför honom, där stannade den upp och Adam kunde fälla den.

Björnen, en hanne, vägde uppskattningsvis 170 kilo.

 

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser