Det är många vargskyttar som begärt hos SVA att få kranierna efter vargar som fällts. Arkivbild: Gettyimages

Rusning efter vargkranier hos SVA

Det är stort intresse hos svenska vargjägare att få tillbaka kranierna efter vargar som fällts. Just nu är det 29 vargskallar som ska kokas och frysas in på SVA innan de kan återsändas som troféer till skyttarna.- I år är första gången vi hanterar begärda återtag av vargkranier. Det är en överväldigande del av jägarna som vill ha tillbaka skallarna, berättar Marit Liljefors, en av teknikerna på SVA som gör grovjobbet.

"}}

Av de 28 jägare som fällde varg i årets licensjakt har 26 skyttar begärt att få tillbaka kranierna från SVA. Det samma önskar tre skyddsjägare.

Tidigare skickades vargkropparna till Naturhistoriska riksmuséet och jägarna kunde ansöka om att få tillbaka vargskallarna därifrån. Men i år är det personalen på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som får in skallarna efter jakten.

Marit Liljefors jobbar som tekniker på SVA och en av dem som tar hand om jobbet att koka skallarna. För SVA:s del handlar det om att koka dem så länge att det går att avlägsna en hörntand och ta vara på roten, som ska skickas till USA för åldersbestämning av djuret som tandroten kommer ifrån.

– Det är noga med att vattnet inte får vara varmare än 70 grader, annars finns det risk för att vävnadsproverna förstörs. Då ligger skallarna i vattnet i ett dygn, berättar Marit Liljefors.

Stor kokanläggning

Möjligheten att återfå kranium gäller allt statens vilt, alltså även björn och lodjur, men Marit Liljefors har aldrig upplevt sådan rusning efter björn- och lodjurskranier som efter vargkranier.

För att klara uppdraget har ledningen för SVA låtit köpa in en stor, automatisk kokanläggning. I den stora kastrullen får skallarna ligga i ett dygn i varmt vatten. Processen är automatiserad och styrs av termostat, så att vattnet inte blir för varmt.

– Tänderna och tandrötterna mår inte bra av för varmt vatten, säger Marit Liljefors.

Hittills har personalen på SVA bara gjort några provkok, som har gått bra, men i förlängningen är det tänkt att tio skallar skallar ska kokas samtidigt.

Sedan fryser man ned kranierna och de kroppsvävnader som finns kvar på dem. Innan de skickas till jägarna vaccumförpackas de med kylklampar – för att muskler, fett och brosk inte ska börja ruttna under transporten.

– Vi skickar med ett litet microchip, säger Marit Liljefors.

Shipmärkningen är till för att skallarna ska kunna identifieras.

Konversationsämne

Berättar du exempelvis på privata middagar vad du jobbar med, att du kokar vargskallar?
– Det är ett roligt och ansvarsfullt jobb där jag vet att jag bidrar till forskningen. Dessutom tycker jag att det är mer intressant att berätta om det här än om många andra grejer man pratar om på middagar, svarar Marit Liljefors.

De jägare som vill ha tillbaka kranierna efter fällda vargar får betala 500 kronor för SVA:s jobb och 500 kronor för frakten.

– Intresset hos jägarkåren är väldigt stort. Det är många som ringer och undrar när deras kranium kommer, konstaterar Marit Liljefors.