Rusade så vattnet sprutade

Kungsbacka (JJ) 173 av årets totalkvot på 226 björnar har hittills fällts. Ett par av dem fälldes i helgen. Bland annat fick Kjell Åkesson, Murunäs en häftig upplevelse i passet intill Murunäshöjden i nordvästra Jämtland.

Kjell Åkesson, Murunäs hade filmkameran igång när björnen rusade i pass.

Kjell Åkesson, Murunäs fick i lördags en upplevelse för livet. Då fällde han sin första björn och efter ett härligt ståndarbete av två duktiga jämthundar. Kjell  jagar i fjällkanten i området kring Murunäshöjden tillsammans med sitt jaktlag. Björnen hade varit på benen tidigare redan i onsdags men då fick ingen något läge på den. Jägarna visste dock att det var en rejäl brunbjörn.

– Jag hade bestämt mig för att sitta intill en liten å där björn har gått över andra gånger. Jag visste att det fanns en chans på miljonen att den skulle komma här, säger Kjell.

Hundföraren började banda med jämthunden Karhunkaatajan Lahja som när han går på färska löpor skäller i kopplet. Hunden släpptes och när han fick kontakt släpptes även jämthunden Keltin Aamu på. I en timme hade de två duktiga jämthundarna ståndskall innan det sakta vandrade iväg mot Kjell i gångstånd.

Plötsligt tröttnade björnen och satte av i sken ner mot ån. När Kjell hörde gångståndet satte han sig på knä och osäkrade sin 458:a. Sekunderna senare kommer björnen rusande så vattnet sprutar omkring den. Kjell kunde fälla den med ett skott och björnen blev liggandes mitt ute i ån.

När björnhannen senare vägdes in landande vågen på hela 258 kilo.

Två till för Salomonsson

Även Robert Salomonsson har haft en givande björnjaktshelg. I fredags lyckades hans hundar Turbo och Viking hitta björn i Västernorrland och Erik Hamberg kunde avsluta med att skjuta björnen, en hona på 180 kilo. Senare under helgen fick Roberts flickvän Natalie Jonsson möjlighet att fälla sin femte björn.

Erik Hamberg, Roberts hundar Turbo och Viking och björnen Erik fällde.

Erik Hamberg, Roberts hundar Turbo och Viking och björnen Erik fällde.

Natalie Jonsson och Robert Salomonsson bakom hennes femte björn hittills.

Natalie Jonsson och Robert Salomonsson bakom hennes femte björn hittills.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser