Annons
Ruger 10/22 Take Down | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
6 år sedan kal.22
Ruger 10/22 Take Down
Rugers 10/22 är en klassiker från 1964 som finns i många varianter. Sedan ett par år finns den som Take Down. Bill Rugers 10/22 är tillverkad i över en miljon exemplar. Få tillverkare kan slå denna siffra. Jaktjournalen var tvungen att se om populariteten är befogad.
Kaliber .22 är världens mest populära kaliber. Årligen säljs omkring en miljard patroner i kalibern. Patronen är användbar till allt från ”plinking”, träning, tävling och jakt på de minsta viltslagen. Patronen har mild rekyl, attraktivt pris och en förvånansvärt bra precision. Sturm Ruger & Co Inc startade sin verksamhet 1949 och många korpar kraxade över fabrikskomplexet och förutspådde en snar konkurs. I dag är Sturm Ruger är en av världens största vapentillverkare. William B Ruger formulerade en företagsfilosofi som innebar att ”varje produkt skulle vara av sådan kvalitet och konstruktion att han själv ville ha den även om den var tillverkad av en konkurrent”. Konceptet har varit framgångsrikt under företagets snart 70-åriga historia. Sturm Ruger producerar vapen för bland annat jägare, sportskyttar, självförsvar, polis och statliga myndigheter inom försvarssektorn.

Ruger 10/22 Take Down

Take Down-vapen är ofta kompakta men många konstruktioner kräver verktyg och lugn och ro för att monteras isär och sättas ihop. Rugers lilla halvautomatiska .22:a är ett lysande undantag. Ett enda handgrepp och vapnet är isärtaget om man undantar ett kvarts varvs vridning. Enligt ingenjörskonsten är det enkelt att konstruera ett Take Down-system när man får börja med ett rent papper på ritbordet. I detta fall har grundmodellen funnits sedan länge och Take Down-lösningen konstruerades långt senare i någon form av baklängeskonstruktion. Marknadsföringsmässigt var Take Down-versionen ett vågspel där man skulle konkurrera med en egen modell som sålts i miljonupplaga. Men även detta lyckades Sturm Ruger bemästra.

Gjuten mekanism

Lådan är gjuten med avtryckarhus, varbygel, säkring, utkastare och magasinsspärr i en egen enhet som låses i lådan med sprintar. Dessa sprintar sitter inte särskilt hårt och hålls på plats av kolven när paketet är i läge. Här finns anledning till ett varningens ord. När mekanismen har tagits ur stocken glider dessa låssprintar lätt ur sina lägen. Har man otur har man sett låssprintarna för sista gången. Gör dessa saker inomhus där du hittar sakerna på golvet. Jag talar av egen erfarenhet. Lådan är relativt bred och saknar frästa spår för kikarmontage. I stället har Sturm Ruger valt att borra lådan för en skena som har 11,5 mm spår. Weaverfästen går också att använda.

Plocka isär

Hela systemet är mycket enkelt. Slutstycke och mekanism med omladdningssystem är inneslutet i kolvdelen. Låsning och systemet för att frigöra pipan är i pipdelen. Vapnet levereras delat i en nylonbag så man får vackert börja med att sätta ihop skapelsen. När detta är gjort är det enkelt att plocka isär igen. Enkelt beskrivet gör man på följande sätt: Om man är högerhänt så fattar man om mekanismen med höger hand och drar slutstycket något bakåt eller låser slutstycket i sitt bakre läge. Med vänster hand för man tangenten på pipans undersida framåt mot mynningen och vrider pipan ett kvarts varv så är vapnet delat. Hopsättningen är faktiskt lättare då det bara är att sätta in pipan i mekanismen och vrida.

Pipjustering

Mellan pipa och mekanism sitter en räfflad ring som gör att man kan justera pipans inpassning i mekanismen. Proceduren är enkel. Vrids den räfflade ringen medurs blir passningen tätare och vrids den moturs lossas passningen. Gör justeringen med pipan isatt och vrid ringen så mycket du kan med fingrarna, det räcker enligt manualen. Denna justering behöver inte göras om särskilt ofta och justerar pipans bakplan mot slutstyckshuvudet vilket i sin tur påverkar utdragning av avskjutna hylsor och övrig funktion.

Säkring

Som många andra tillverkare av halvautomatiska vapen har Ruger placerat säkringstangenten i varbygelns framkant. Säkringstangenten har distinkta lägen och är enkel att manövrera även med handskar på händerna. Säkringen låser avtryckaren. Man kan kanske ha en åsikt om ljudnivån när säkringstangenten går i sina lägen, men bättre det än att den flyttar sig för minsta beröring. Dessutom är det sällan som en ljudlig säkring spelar någon roll vid .22-skytte.

Ett komplett paket

Ruger 10/22 levereras i en svart nylonbag som kan bäras som en ryggsäck. Bagen har tre fickor, en för kolv, en för pipa och en för kikarsikte. Utsidan har fickor för hörselskydd och ammunition. Det är ett praktiskt paket som har en prislapp under 4 500 kronor.

Stock

Sturm Ruger har valt en plaststock till sin delbara halvautomat. Det känns som ett bra val som inte kräver mycket vård och omtanke för att fungera och bibehålla sitt utseende.  Nätskärningen är naturligtvis pressad men har djup och ger bra grepp även med handskar. Bakkappan är helt integrerad i kolven och har ingen annan uppgift än att vara en avslutning och tätning på kolven. Pistolgreppet ger bra grepp, och kolv och framstock harmonierar väl i varje för min del.

Magasin

Rullmagasinet som är tillverkat i polymer rymmer tio patroner och är en modern variant av Krag Jörgensens rullmagasin. Magasinet har styrlister av metall vilket säkert ökar livslängden. Magasinet är brett och fyller hela lådans bredd. Fastsättningen sker med en tangent framför varbygeln. Fastsättningen känns lite osäker till en början men vinner i längden. Mellan magasinslåsningen och säkringen sitter ett plåtbleck som låser slutstycket i ett bakre läge när det trycks in. Slutstycket frigörs genom att samma tangent trycks in vid laddning. En viss tröghet kunde märkas som förmodligen försvinner efter en tids användning.

Kikarsikte

Ruger 10/22 har öppna riktmedel som fungerade väl under mina skjutningar. Jag har svårt att tänka mig att inte montera ett kikarsikte på en småviltstudsare av denna typ. Som tidigare nämnts levereras paketet med en skena som tar både 11,5 mm fästen eller Weaverringar. Vilket som väljs är betydelselöst. Huvudsaken att det blir skottfast. Det är naturligtvis praktiskt om man slipper skjuta in eller kontrollera inskjutningen om kikarsiktet tas av.

Skytte

Ruger 10/22 Take Down fungerade väl med den ammunition som prövades. Bästa träffbilderna sköts med RWS Target Rifle men Remington och Winchester fungerade också bra. Den bästa träffbilden var 20 mm vilket är godkänt och räcker till det som studsaren är tänkt till.

Sammanfattning

Ruger halvautomat 10/22 är prismässigt ett lågbudgetvapen men om man ser vad man får för pengarna är det något mer. Ett komplett paket för träning och målskytte som har mycket skjutglädje. Mycket bra precision och ett användarvänligt prisvärt vapen.  

Fakta:

Kaliber: .22 long rifle. Längd: 93 cm. Piplängd: 47 cm. Vikt: Ca 2,3 kg utan kikarsikte. Magasin: Roterande magasin för 10 patroner. Pris: 4 395 kr. Generalagent: Classic Vapen AB.
   

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!