Rovdjursvaka ska belysa problemen för djurägare

Under onsdagskvällen Svenska fåravelsförbundet en rovdjursvaka runt om i Sverige. Arrangörerna vill belysa rovdjursproblematiken.

Svenska fåravelsförbundet riktar ikväll uppmärksamheten mot rovdjursproplematiken. Foto: Gettyimages

Jordbruksaktuellt rapporterar att manifestationen hålls som en sympatiyttring för djurägare som förlorat djur till rovdjur. Djurägare runt om i rovdjursområden kommer att sitta i sina hagar och vaka över sina djur.

Fåravelsförbundet invänder framförallt emot att beviljade skyddsjakter fördröjs av överklagandeprocesser.

Manifestationen handlar också om vilka krav samhället kan ställa på enskilda djurägare att bekosta så kallade rovdjursavvisande stängsel.

”Vårt huvudbudskap är att svensk fårnäring har stor potential, att Sverige behöver en inhemsk matproduktion och att både den och biologisk mångfald hotas om vi inte kan bedriva fårskötsel på grund av rovdjurssituationen”, skriver Svenska fåravelsförbundet på sin facebooksida.

Fåravelsförbundet anser att riksdagens fastställda rovdjurspolitik inte genomförts. En önskan från förbundet är att rovdjurspolitiken är i samklang med övriga planer för framtiden, livsmedelsstrategi, försvarsförmåga och en levande landsbygd.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼