Rovdjursstängsel räckte inte – varg får skjutas

Länsstyrelsen i Gävleborg har beslutat att en varg får skjutas i skyddsjakt i Åmot i Ockelbo i Gävleborg. Detta sedan får i en hage med så kallat rovdjursavvisande stängsel attackerats.

En varg får skjutas efter en attack mot får innanför så kallat rovdjursavvisande stängsel. Foto: Gettyimages

Länsstyrelsen skriver på sin hemsida att vargattacken mot fåren inträffade mellan den 7 och 8 november och att får dödades och skadades.

Normalt brukar länsstyrelserna hänvisa till att det måste gå att identifiera vilken varg det är som ligger bakom attacken. Men det frångår länsstyrelsen i Gävleborg i detta beslut.

”Länsstyrelsen Gävleborg konstaterar att platsen som angreppet skedde på ligger i anslutning till flera kända vargrevir. Det har inte gått att spåra den eller de vargar som angrep fåren på grund av att det var barmark vid tidpunkten. Länsstyrelsen kunde heller inte hitta spillning eller liknande att skicka på DNA-analys. Trots osäkerheten kring vilka vargar som utfört angreppet bedömer Länsstyrelsen Gävleborg att det är viktigt att skyddsjakt beviljas”, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼