Rovdjursstängsel räckte inte – varg får skjutas

Länsstyrelsen i Gävleborg har beslutat att en varg får skjutas i skyddsjakt i Åmot i Ockelbo i Gävleborg. Detta sedan får i en hage med så kallat rovdjursavvisande stängsel attackerats.

En varg får skjutas efter en attack mot får innanför så kallat rovdjursavvisande stängsel. Foto: Gettyimages

Länsstyrelsen skriver på sin hemsida att vargattacken mot fåren inträffade mellan den 7 och 8 november och att får dödades och skadades.

Normalt brukar länsstyrelserna hänvisa till att det måste gå att identifiera vilken varg det är som ligger bakom attacken. Men det frångår länsstyrelsen i Gävleborg i detta beslut.

”Länsstyrelsen Gävleborg konstaterar att platsen som angreppet skedde på ligger i anslutning till flera kända vargrevir. Det har inte gått att spåra den eller de vargar som angrep fåren på grund av att det var barmark vid tidpunkten. Länsstyrelsen kunde heller inte hitta spillning eller liknande att skicka på DNA-analys. Trots osäkerheten kring vilka vargar som utfört angreppet bedömer Länsstyrelsen Gävleborg att det är viktigt att skyddsjakt beviljas”, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Skjutbiograf byggs i Örebro

Nu ska en kombinerad skjutbiograf och jaktbutik byggas i Örebro. Det är Lanna Lodge, strax utanför staden som expanderar sina verksamheter. Första spadtaget tas nästa vecka.

Får vargdödat i Halland

I helgen attackerades och dödades ett får i Tvååker sydost om Varberg. Nu konstaterar länsstyrelsens besiktningspersonal att det var varg som dödade djuret.
ANNONS ▼