Rovdjursstammarna minskar

Kungsbacka (JJ) Målsättningen med att minska det totala rovdjurstrycket i Sverige har lyckats. I dag är det endast vargen vars population ökar. De övriga stora rovdjurens tillväxt har bromsats genom ett ökat jakttryck.

Det är Sveriges Lantbruksuniversitet som gått över inventeringssiffrorna på de svenska stora rovdjuren. Enligt de uppgifter som presenterats har bland annat björnstammen de senaste åren minskat med 15 procent.

Lodjursstammens minskning är relativt stor enligt de inventeringar som gjorts. Stammen uppskattas ha minskat med nära 50 procent. Bristfälliga inventeringsunderlag gör dock siffran osäker, men minskningen har medfört att licensjakten ställts in i år.

Vargstammen fortsätter dock att öka. Den pågående licensjakten bidrar dock till att ökningen bromsas något i de områden i Dalarna, Värmland och Örebro jakten pågår.

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser