Rovdjurspaket för 30 miljoner

Stockholm (JJ) Regeringen har beslutat att satsa 30 miljoner kronor för att inrätta rovdjursakuter i områden med många rovdjur.

Regeringens satsning innebär att länsstyrelserna förstärks med akutgrupper vid rovdjursangrepp. Länsstyrelserna får även pengar för att satsa på information, kunskapsuppbyggnad och nya metoder för att förebygga rovdjursangrepp. Försök med rovdjursakuter inrättas i Dalarna och Värmland med start i början av juni. Kostnaden beräknas till fyra miljoner kronor per år. Viltskadecentrum får fem miljoner extra per år under tre år för förebyggande åtgärder. I de län där rovdjuren ökat mest får länsstyrelserna elva miljoner extra för att snabbare kunna handlägga rovdjursfrågorna. Regeringen satsar dessutom tio miljoner på utbildning och information om rovdjur.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Annonser