Rovdjursjägare vi står på er sida!

Jörgen Nygren, Tegsnäset, en av Rovdjurskampanjens många framgångsrika rävjägare under de senaste åren. Foto: Roger C Åström

I början av 2000-talet intervjuade jag en tjej som berättade om sitt stora intresse för vakjakt på räv, men samtidigt om hennes djupa nattsömn. Dessa två oförenliga egenskaper lyckades hon komma runt genom att varje kväll innan hon gick till sängs dricka två stora glas vatten.
Resten gav sig självt, när trycket skulle utjämnas passade hon på att kolla åteln efter eventuella rävar.

För tolv år sedan inleddes Jaktjournalens rovdjurskampanj med frågan: Tillhör du den grupp av jägare som lägger ner mycket tid på att jaga rovdjur?

Målsättningen var att Jaktjournalen skulle uppmärksamma en grupp jägare som sällan synts i tidningen men som vi visste utförde ett stort och mycket viktigt arbete med att hålla efter våra små rovdjur i markerna. Med facit i hand kan vi konstatera att rovdjursjägarna under åren utfört en suverän insats för viltet i vårt avlånga land. Rovdjurskampanjen har varit, och är, en stor succé. Ett stående inslag som pågått under tolv år är definitivt ingen dagslända.

Imponerande statistik

Sedan JJ införde ett nytt databassystem 2010 har det rapporterats in 13 633 rävar, 6 203 grävlingar, 2 324 mårdar, 3 902 minkar och 39 501 fåglar. Intressant är att följa rävrapporteringen som visar en tydlig nedgång i samband med sorkkraschen 2013.

Bästa säsongen var 2011/2012 då det rapporterades in 3 672 rävar. Säsongen 2013/2014 rasade rävrapporterna ner till 1 779 rävar, mindre än hälften av antalet från toppåret.

Jaktglädje

Många av deltagarna som med ett brett leende poserat med sitt byte har varit helt införstådda med att de aldrig skulle hamna högt i prislistan eller ens ha någon stor chans att vinna de priser som lottas ut.
Nej, drivkraften bland dessa rovdjursjägare och fångstmän har i första hand varit jakten och sedan glädjen över att få en chans att visa upp sin fångst på bild.
Tusentals bilder har under åren strömmat in till redaktionen.

Inspiration för många

Massor av deltagare som under åren intervjuats om sina jakter och fångster har spridit kunskap och inspiration till tidningens läsare och bidragit till att engagera fler deltagare som på så sätt lärt sig mer om fångst och jakt. Vakjägare, lockjägare, fångstmän med tunnelfällor och snaror har tillsammans med mårdjägare och minkfångstmän alla berättat om sina knep och knåp i samband med rovdjursjakten. Intresset för rovdjursjakt har spritt sig både till yngre jägare och fler tjejer.

Omtalad kampanj

Massor av jägare har hört av sig till tidningen med både beröm och vittnesmål om att man tack vare Rovdjurskampanjen blivit sporrad att satsa än mer tid på rovdjuren.
Rovdjursjägarna är definitivt en grupp som tidigare jobbade i det fördolda, men numera har deras slit med fällor och i kalla och trånga vakkojor uppmärksammats som aldrig tidigare.

Gratis jaktkort!

Tanken slår mig att alla jaktlag, klubbar, föreningar och viltvårdsområden borde införa ett system där de jägare som sköter rovdjursjakten och viltvården som belöning får ett småviltskort på jaktmarken.
Skulle debet och kredit av någon anledning inte stämma i föreningens kassa kan man helt enkelt lägga till en lämplig summa på de övriga jägarnas jaktkort. Det vore en lösning där båda parter skulle stå som vinnare.
Professor emeritus Vidar Marcström hävdade i Jaktjournalen 2003 att det måste vara roligt att jaga rovdjur för att lyckas och att jägarna dessutom var tvungna att jaga all den tid rovdjuren var lovliga för att lyckas.  Det är ingen tvekan om att deltagarna i Jaktjournalens rovdjurskampanj lyckats under de senaste tolv åren.
Den första augusti 2015 startar nästa viltvårdsarbete. Ett tips, börja säsongen med två glas vatten!

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Livet utan Klarna kan bli bra för Fritid och Vildmark

Piteå (JJ) Telefonerna har gått varma hos Fritid och Vildmark sedan det offentliggjordes att Klarna sagt upp deras avtal. – Vi får fått jättemånga stöttande samtal och erbjudande från sju-åtta andra företag som vill hitta kreditlösningar för våra kunder, berättar Seved Wiklund.

Annonser