Rovdjursinventering i Västra Götaland

Göteborg (JJ) Länsstyrelsen i Västra Götaland söker efter lodjur, kungsörn och varg i den pågående rovdjursinventeringen. För att få en korrekt bild vädjar man efter hjälp. - Vi är beroende av allmänheten och markägare, säger inventeringsansvarig Nelly Grönberg.

Varje vinter genomförs en inventering av länets rovdjur, och i Västra Götaland är det lodjur, kungsörn och varg man söker efter. I första hand handlar det om att följa spår i snön, men man har även tvingats ta till andra metoder.

– Vi kompletterar med övervakning via kameror med tanke på hur milda vintrarna kan vara i länet, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig på länsstyrelsen.

30 kameror finns uppsatta i länet, men de får som längst sitta uppe två veckor innan de måste flyttas.

– Vi är beroende av uppgifter från allmänheten och markägare som kan peka ut stråk eller platser där de till exempel har sett lodjur, säger Nelly Grönberg till Bohuslänningen.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Annonser