Annons
Rovdjursföreningen vill förbjuda jaktminnen från jakt på stora rovdjur | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
3 veckor sedan
Jägare som skjuter exempelvis björn ska inte få behålla skinnet, om Rovdjursföreningen får som den vill. Foto: Gettyimages
Rovdjursföreningen vill förbjuda jaktminnen från jakt på stora rovdjur

Svenska Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen i Gävleborg kallar jakt på varg, lodjur och björn för troféjakt. De vill förbjuda att jägare skjuter dessa arter och får behålla kroppsdelar från dem kvar som minnen.

Det är i en debattartikel i Aftonbladet som ordföranden i Svenska Rovdjursföreningen, Per Axell, tillsammans med företrädare för Naturskyddsföreningen i Gävleborg, skriver om jakt på varg, lodjur och björn.

”Måste snarast förbjudas”

”Lo, varg och björn är fridlysta. Trots det utsätts de för troféjakt där jägaren belönas med att behålla kroppsdelar för att ha ett skinn som matta, en tass eller en ram som en askkopp eller ett kranium i bokhyllan. Denna typ av jakt måste snarast förbjudas”, skriver Axell och de övriga skribenterna.

De tar avstamp i den pågående debatten om troféjakt utomlands:

”…det är även ett nöje i Sverige som medför en negativ påverkan för våra inhemska arters långsiktiga överlevnad och balans.
Att detta inte har något med ”viltvård” att göra är uppenbart för de flesta och vi menar att denna typ av jakt snarast måste förbjudas”, skriver företrädarna för Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen.

Rovdjuren en parentes?

I en artikel i Svenska Rovdjursföreningens medlemsblad skriver Robert Franzén, som tidigare arbetade med stora rovdjur på Naturvårdsverket, att staten överger statens vilt och främjar troféjakt på rovdjuren.

”Kommer utvecklingen, att vi alla i naturen åter ska kunna möta ett levande rovdjur, bara bli en parentes? De döda vargarna, björnarna, järvarna och lodjuren kommer dock att finnas kvar och kunna beskådas som jakttroféer av ett fåtal”, skriver Robert Franzén.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!