Rovdjursföreningen säger nej till vargjakt!

Svenska Rovdjursföreningen, region Västra Götaland, med cirka 475 medlemmar, vill inte tillåta någon vargjakt i länet. Istället kan man tänka sig att låta plocka bort 14 dagar gamla valpar ur lyorna som ett sista alternativ till jakt.

I ett remissyttrande hävdar rovdjursföreningen i Västra Götaland att traditionell jakt kan störa den sociala strukturen i vargflocken.

Föreningen vill inte heller att man ska försöka skjuta bort hela revir, då enstaka individer ändå kan bli kvar. Mycket talar ändå för att reviren blir bosatta igen.  

– Här i Götaland har vi inte så många vargar att man inte behöver skjuta bort individer. Vi anser att man kan nyttja skyddsjakt om problemindivider dyker upp, hävdar Kristian Bernstone, Skottfjället, Brasta, i region Väst.

Föreningen menar också att om beståndsbegränsande jakt krävs ska det ske i revir med stora problem. Några sådana problem finns inte i Västra Götlanad menar man i sitt remissvar till länsstyrelsen.

– I Bredfjällsreviret hade vi en varg ifjol som vi tror blev sparkad av en aggresiv älg. Därefter kunde den bara ta tamdjur, bland annat ett 80-tal får. Den sköts sedan under skyddsjakt och därefter har vi nästan inte haft några problem i reviret. Bara någon hund och får har tagits av varg i år, förklarar Bernstone.
 

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser