Rovdjursförening spred falska nyheter

Kungsbacka (JJ) Tidigare i veckan kördes ett lodjur på av ett tåg norr om Gävle. Ett hål i halsen på kroppen gjorde att flera medier direkt spann på misstanken om tjuvjakt. Rovdjursföreningen gick längst och skrev på sin Facebooksida att lodjuret skjutits ihjäl. Svaren från Statens Veterinärmedicinska anstalt visar nu tydligt att föreningen sprider lögner för att smutskasta jägare.
Rena rama fantasier. Rovdjursföreningen gör en höna av en fjäder.

Redan innan Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala genomfört obduktionen fanns flera omständigheter som talade för att Rovdjursföreningen diktat ihop sina anklagelser. Deras nyhet stämde inte överens med verklighetens scenario i samband med olyckan.

Hans-Olof Sundström på Polismyndigheten i Gävle kan nu meddela Jaktjournalen vad SVA svarat efter utförd obduktion.
– Lodjuret har inte blivit skjutet. Det fanns inga kulhål eller rester av kulor i kroppen. Djuret har dött av yttre trubbigt våld i samband med påkörseln. Det är finns inga oklarheter alls. Vi har nu skickat ärendet vidare till miljöåklagare för att det ska avskrivas, säger han.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser