Rovdjuren tar hälften av renarna

Dalarna (JJ) Idre sameby i nordvästra Dalarna skulle enligt Länsstyrelsens första vargjaktsbeslut haft licensjakt på varg. Samebyn protesterade dock eftersom de på grund av rovdjurstrycket måste kunna göra akutinsatser när det krävs.

Länsstyrelsen i Dalarna hörsammade samebyns önskan och ändrade beslutet. Nu kan samebyn vid problem med vargar i områden där renarna uppehåller sig, ansöka om skyddsjakt i stället.

Varje år tas omkring hälften av samebyns renar som är avsedda för slakt av rovdjur. Det rör sig om cirka 1 000 djur om året som blir björn, lo, järv, örn och vargmat.

– Det har varit en trend med fler och fler rovdjur. Men de senaste åren har björnstammen minskat och det beror på skyddsjakt och jag hoppas att det märks i år. i fjol hade vi tolv vargar inne i renhjorden i olika omgångar. De dräper mycket renar, skärrar renarna och skingrar dem. Det händer att vi lagt ned ett stort jobb med att samla ihop renhjorden och så kommer en varg och splittrar hela hjorden. Att bedriva renskötsel tillsammans med varg går inte, säger samebyns ordförande Benny Jonsson till Borlänge tidning.

AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser