Rovdjuren är orsaken till att renantalet sjunker

JÄMTLAND(JJ). Det är rovdjuren som är orsaken till att renantalet sjunker i Jiingevaerie sameby, trots att man inte slaktat på två år. Detta slår en ny rapport fast, som Svenska Samernas Riksförbund, SSR, tagit fram.

– Det är tungt, mycket tungt – på flera sätt. Dels för att man inte får gehör för åtgärder. Det vi behöver är att ta bort en massa rovdjur. Det är tungt för att vi behöver ju lönsamhet. Vi behöver ju utkomst någonstans ifrån, säger Marienne Persson, ordförande för Jiingevaerie sameby, till Sveriges Radio Sameradion.

SSR har tittat på vilken inverkan rovdjurssituationen haft på samebyn sedan mitten av 90-talet och fram till i dag. Rapportern visar att man inte slaktat kalv på grund av rovdjurssituationen, men ända sjunker alltså renantalet. 
Persson säger till Sveriges Radio Sameradion att de nu måste få bort en massa rovdjur och att man inte klarar av någon varg alls. 

Enligt Persson har rapporten tagits fram bland annat för att visa att inte renskötarna orsakat problemen med felaktig skötsel av renarna.
Det här rapporterar Oddasat.se

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser