Rovdjur sänkte arrendepriset

Karlskoga (JJ) Det höga rovdjurstrycket i Karlskoga/Degerfors jaktvårdskrets har inneburit att man lyckats förhandla till sig ett lägre arrende av markägaren Sveaskog.

Jaktvårdskretsen är belåten med avtalet som gäller älgjakten, men anser att man måste gå vidare i förhandlingarna om priset på småviltsjakten.
Jägarna betalar en grundavgift på 19 kronor per hektar plus moms för älgjakten och småviltsjakten. Älgjägarna få dessutom betala en fällavgift på 3 750 kronor per vuxen älg och 1 025 kronor för kalv.
I och med den minskande älgstammen är jägarna tillfreds över ett system med en lägra fast avgift och fällavgift. Man anser däremot att kostnaden är för hög för småviltsjakten eftersom rådjuren i princip försvunnit från markerna och att få jägare vågar släppa sina hundar i vargreviren.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser