Rovdjur orsakade massdöd bland renar

Jokkmokk (JJ) Rovdjur har i år orsakat vad som klassificeras som massdöd på renar i tre samebyar. Väster om Jokkmokk har järv dödat ett 20-tal renar men Tuorpons sameby har små förhoppningar på skyddsjakt.

Vi har en järvhona inom området som nyss fått ungar och vi vet att det är svårt att få skyddsjakt i det läget, säger Nils Petter Pavval, samebyns ordförande.
Renskötarna försöker bevaka sina djur, men räknar ändå med fler förluster.

– Jag tror definitivt att järvarna kommer att dräpa fler renar. Betesläget är dåligt så det är svårt att hålla renarna samlade, de är utspridda i mindre grupper, säger Nils Petter Pavval. Förutom Tuorpon har samebyarna Talma och Saarivuoma i Kiruna i år anmält att de drabbats av massdöd på grund av rovdjur.

För att skada ska betraktas som allvarlig ska den vara större än de skador som rovdjuren normalt orsakar, säger Caroline Essenberg vid länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Men det är ovanligt med skyddsjakt på rovdjur med ungar.
– Om det ska beviljas måste skadorna vara så allvarliga att de överstiger etiken av att skyddsjaga en hona som har ungar, säger Caroline Essenberg, till Norrländska Socialdemokraten.

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser