Rovaleco’s Able To Act– en allroundhund med klipp

rovaleco.jpgTyska jaktterriertiken SJ(g)CH Rovaleco’s Able To Act är en utmärkt representant för den allroundjagande rasen. En hund med ett brett jaktligt register som många i dag frågar efter. Den används som kortdrivare för vildsvin, rådjur och hjort. Därtill som eftersökshund och effektiv grythund.

På meritlistan har tiken Able To Act, i dagligt tal kallad Kajsa, bland annat ett jaktchampionat som grythund. Därtill två prov med omdömet ”Mycket bra” på Tysk Jaktterrierklubbs (TJTK:s) anlagsprov, samt två första pris på klubbens elitklassprov.
Kajsa används flitigt som kortdrivare på gris, rådjur och hjort, samt som grythund. En hund som förutom väl genomförda prov visat högsta klass vid praktisk jakt, både som kortdrivande hund och som grythund.
– Att jag köpte just Kajsa var egentligen en slump och jag hade nog en hel del tur som fick en så bra hund, berättar Marcus Olsson, Uppsala.
– Jag fick tag i en jaktmark och ville ha en hund så snabbt som möjligt. Kajsa var en omplaceringshund som annonserades ut. Hon hade inte haft en så lätt uppväxt och var tio månader.

Allroundhund
– Jag ville ha en tysk jaktterrier. En hundras, som sedan rasen grundades för 80 år sedan, använts och avlats för jakt på vildsvin och som grythund, säger Marcus.
– Kajsa verkade trevlig, såg bra ut och hade den rätta storleken för grytjakt. När jag sedan tittade på hennes stamtavla hade hon jaktligt bra hundar bakom sig, så det fick bli Kajsa.
Redan första säsongen Marcus hade Kajsa fick hon två Cert och BIR på utställning, samt tog två raka ”Väl Godkänd” på två starter vid grytanlagsprov. Ett godkänt viltspårprov hann hon också med.
Under hösten startade sedan Kajsa på två av TJTK:s skogsanlagsprov. Proven består av gryt-, vatten- och en drevprovsdel. Vid båda proven fick hon omdömet ”Mycket bra”.
– Skärpan i grytdelen sattes till en 3:a vid båda tillfällena. Poängen 3 och 3,5 kan nog vara idealiskt för en praktiskt användbar grythund, funderar Marcus.

Full fart

Förutom jakterna på den egna marken har Marcus blivit mycket engagerad som hundförare vid vildsvins- och rådjursjakt på andra marker. Bland annat på Hargs bruk i östra Uppsala län.
Inför artikeln om Kajsa var JJ med Marcus på Harg för att se hur Kajsa fungerade. Två av Hargs jägare, danske jakteleven Nils, samt Marcus Ericsson, följde med för att passa av en såt vi gick igenom.
Under tiden vi gick igenom marken visade Kajsa ett bra sök, snabbt och med bra vidd. På flera ställen hade vildsvin hållit till och det luktade starkt av gris.
Efter cirka 20 minuter blev det upptag och drev. Bra skall och hörbarhet på drevet, som i en första sväng kom emot oss.

Nytt upptag

Marcus gjorde sig beredd med sin pumprepeter, men utom synhåll svängde drevet bortöver och gick ur såten. Efter cirka 20 minuters drev återvände Kajsa direkt till Marcus. Efter ytterligare en stund fick hon fart på ett nytt drevdjur. Det var närmare oss än det förra. Inte heller nu kunde vi säkert konstatera vad det var för djur, om det var gris eller rådjur. Tyvärr gick djuret inte vår väg eller i pass för de två passkyttarna.
Sammantaget visade dock Kajsa upp ett mycket bra arbete med stor jaktlust och även bra följsamhet.
– Jag är mycket nöjd med Kajsa, säger Marcus.
– Oftast har hon gjort väldigt bra ifrån sig och när det gäller gris lyckas hon för det mesta få fart på dem. Sedan är hon, som jag upplever det, lagom skarp utan att vara dumdristig.

Grytjakt med Kajsa

Under vintern var JJ ute med Kajsa för grytjakt på räv. Med en bra grythund finns det alltid jaktmöjligheter.
Kajsa gör en ring runt grytet och far sedan ner i en av ingångarna. Grytet är inte speciellt djupt, men det är cirka 20 meter mellan de yttersta ingångarna.
Det blir en livlig tillställning under jord i det rymliga grytet. Skallserier hörs upp genom marken när Kajsa emellanåt kommer i kontakt med räven. Räven förflyttar sig från den ena änden av grytet till den andra då den försöker undkomma Kajsa. Svetten börjar sippra fram under jägarnas pälsmössor, trots att det är åtskilliga minusgrader. När som helst kan räven komma utfarande och spänningen är intensiv.
Efter cirka 15 minuter har räven fått nog och ska ut. Den får syn på en av skyttarna och snor blixtsnabbt ner i grytet igen. Ett par minuter senare kommer den ut ur en annan utgång och räven får ett snabbt men välriktat skott.
En räv blev det den här dagen och det var även ett godkänt grytjaktprov. Marcus kunde hjärtligt gratuleras till sin hund som nu blev grytjaktchampion (SJ(g)CH).

Dröm och verklighet

– Kajsa har ett Cert på utställning och ett första pris i elitklass kvar för att kunna titulera sig SJCH på TJTK:s prov och som utställningschampion. Det tänker jag försöka ordna till nu i höst, säger Marcus.
– För min del är jag mycket nöjd med Kajsa. Hennes största förtjänst är att det är roligt att jaga med henne i gryt och att hon inte fått mer än någon enstaka mindre skråma. När det gäller drevtiderna ligger de på mellan 5 till 30 minuter både på gris, rådjur och hjort.
Kajsa är, förutom att vara en fin jaktlig representant för den allroundjagande tyska jaktterriern, även en trevlig och vänlig familjehund.

Fakta ROVALECO´S ABLE TO ACT
rovalecob.jpgTysk jaktterrier SJ(g)CH Rovaleco’s Able To Act S44130/2000.
Efter: Tyja’s Tello S58078/96.
Undan: Gamekeeper’s Rq Åslög Den Glade S10968/99.
Ägare: Marcus Olsson, Uppsala.
Uppfödare: Vigdis Larsen, Töreboda.
UTSTÄLLNING
2002-03-02 Sollentuna Annika Ulltveit-Moe 1 ökl
2002-05-18 Österbybruk Hanne Laine-Jensen 1 ökl, CK, 1 Btkl, Cert, BIR
2002-12-08 Hund 2002 Ann Christin Molin 1 ökl
2004-08-15 Norrköping Siv Jernhake 1 jkl, CK, 1 Btkl, Cert, BIR

GRYTANLAGSPROV
2002-09-15 Upplands GK J Domarhed Sprängare Väl Godkänd
2002-09-28 Bergslagens GK L Nilsson Sprängare Väl Godkänd
GRYTJAKTSPROV
2004-02-07 Upplands GK J Domarhed Godkänd
VILTSPÅRPROV
2002-07-20 TJTK L Karlsson Godkänd, anl kl
ANLAGSPROV, SKOG, TJTK
2002-11-16 Gryt: R Ström. Drev: J Sonesson. Mycket bra, 148 poäng
2002-12-14 Gryt: J Sonesson. Drev: J Sonesson Mycket bra, 164 poäng
ELITPROV, TJTK
2003-11-24 Åsljunga Cid Malmros 1 ekl, 274 poäng
2003-11-30 Knutby Cid Malmros/Juha Rautio 1 ekl, 264 poäng

Rasfakta Tysk jaktterrier

En liten, mångsidigt användbar jakthund. Särskilt använd som kortdrivare och grythund.
Tysk jaktterrier används för jakt på rådjur, hjort, vildsvin, en del även vid jakt efter älg. Vid grytjakt framförallt som rävsprängare. Med sin vattenpassion kan hundarna även bli användbara apportörer i vatten och på land.
Rasen ska vara modig och hård, arbetsglad och uthållig, vital och temperamentsfull. Den ska vara pålitlig, sällskaplig och följsam, varken skygg eller aggressiv.
För att komma till sin rätt fordrar tysk jaktterrier, som de flesta andra terrierraser, en fast hand och grundläggande dressyr.
Ursprungsland är Tyskland där några aktiva jägare efter första världskriget beslutade att bygga upp en avel av hundar, som uteslutande skulle ta hänsyn till jaktlig duglighet. Målsättningen var en för skogsjägaren liten allroundhund.
Grunden blev fyra svarta och röda terrier, som enligt uppgift skulle härstamma från renavlade foxterrierlinjer. På dessa hundar grundades aveln av den tyska jaktterriern. År 1926 bildades Tysk Jaktterrierklubb och rasen erkändes i Tyskland år 1932.
Av rasstandarden framgår bland annat att tysk jaktterrier är: ”…en liten, mestadels svart och röd, kompakt, välproportionerlig jakthund. Bröstomfånget skall vara 10 till 12 cm större än mankhöjden. Kroppen skall vara obetydligt längre än mankhöjden.
Päls: Strävhårig päls som skall vara åtliggande, tät och hård eller släthårig päls som skall vara grov.
Färgen skall vara svart, mörkbrun eller melerat svartgrå med rödgula, skarpt avgränsade, rena tecken på ögonbryn, nosparti och bröst, på benen samt runt anus. Ljus och mörk mask är lika tillåtet; små vita tecken på bröst och tår tolereras.
Mankhöjd: Hanar: 33 till 40 cm. Tikar: 33 till 40 cm.”
Antalet registrerade valpar var år 2003 206 stycken.
Rasklubben har en egen hemsida på Internet:
www.tysk-jaktterrier-klubb.nu
Text och foto: JAN DOMARHED

AKTUELLT

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Annonser