Rostfri Tikka Master

9811vap1.jpgMed några små modifieringar har Tikkas budgetmodell Popular bytt namn till Master. Den mest påtagliga förändringen är att lådans öppning för laddning och utkastning av patroner vidgats något.

Det har hänt en hel del på den finska vapenmarknaden de senaste åren. Sammanslagningen mellan Tikka och Sako resulterade i en del nyheter och modifieringar av befintliga modeller.
Månadens testvapen presenterades för några år sedan som Tikka Popular och blev snabbt ett uppskattat vapen bland jägare och skyttar. Efter ett par år på marknaden lanserades en modell med tung pipa som blev populär bland jaktstigs- och älgbaneskyttar. En av de övertecknade vapentestarna lät bygga ett bänkskyttevapen i 6 PPC på en Tikka Popular låda i .222 utförande. Lådan riktades och slutstycksbotten öppnades för att hantera en PPC hylsa. Därefter monterades en rostfri pipa från Hart i heavyvarmint profil. Bössan visade sig skjuta mycket bra, den minsta träffbilden på 100 meter är mätt till 2,94 mm. Det enda problemet med bössan var att utkastarhålet för hylsorna var så litet att det var mycket svårt för en person med lite knubbiga fingrar att peta ut tomhylsorna.

Modell Master

Popularens efterträdare Master finns i åtta olika modeller däribland månadens testvapen, Allweather, i rostfritt och med plastkolv. Plastkolven har en bra utformning och känns behaglig att skjuta med. Det rör sig dock inte om en glasfiberkolv utan en gjuten plastkolv.
Tikka har valt att fylla tomrummen i bakkolven med polyuretanskum för att dämpa den ihåliga känsla som lätt uppstår med denna typ av kolvar. En annan effekt med syntetkolvar av denna typ är att det inte blir någon riktigt stum känsla när stockskruvarna skall dras åt. Det är inte lätt att veta när man har dragit åt stockskruvarna lagomt hårt. Kolven har Tikkas system med mellanlägg för att justera längd och pitch. Här kunde Tikka ha valt att göra kolven något kortare och levererat bössan med ett eller ett par mellanlägg. Kolven är i längsta laget för kortväxta jägare.

Rostfritt eller rosthärdigt

Beteckningen rostfritt stål är en smula vilseledande, det finns en uppsjö av olika rosthärdiga typer av legerade stålsorter för en mängd olika användningsområden. Att tillverka en pipa i ett helt rostfritt stål torde vara näst intill omöjligt. Detta beror på att höglegerat rosthärdigt stål är svårt att bearbeta. Detta innebär att om man misshandlar en rostfri gevärspipa tillräckligt mycket så rostar även den. Anledningen till att de flesta pipor på tävlingsgevär, där precision är helt avgörande, är av rostfritt stål beror på att det är lättare att tillverka en bra pipa i detta material. Dessutom tål det legerade stålet heta krutgaser bättre än en vanlig ”svart” pipa. Tikka Masters låda är av rostfritt stål medan slutstycket är av ett mindre legerat stål. Detta är av den enkla anledningen att två ytor av höglegerat rosthärdigt stål har mycket lätt för att skära vid höga belastningar. Någon risk att slutstycket i regnväder omedelbart skulle bli rött av rost föreligger dock knappast.

Kikarfäste

När en Tikkastudsare skall förses med kikarsikte finns det två vägar att välja. Antingen väljer man Tikkas egna fäste för de frästa spåren i lådan, det andra alternativet är att skruva fast Weaverklackar i de förborrade hålen. Här anser vi att de frästa spåren i lådan är den rätta vägen för att få ett bra kikarfäste. Tikka tillverkar numera endast kikarfästen med en lös plastring mellan ringen och kikaren. Denna plastring skall bidra till att centrera kikaren och eliminera eventuella spänningar i montaget. Vi tvivlar dock på att denna nymodighet skulle överträffa Tikkas gamla stålringar som genom åren visat sig vara helt skottfasta och behållit träffläget förbluffande bra vid av och påmontering. Tyvärr tillverkas inte dessa ringar längre.

Plast, plast, plast

Det löstagbara radmagasinet liksom hela underbeslaget är tillverkat av plast. Tikka envisas dock med att kalla plasten för kompositmaterial.
Underbeslaget i kombination med kolven av plast gör att hela bössan känns lite syntetisk för den som är van att hantera jaktvapen bestående av stål och valnöt. Magasinet visade sig dock fungera utmärkt och var lätt att hantera. Det är dock alltid besvärligare att fylla på ett radmagasin än ett kryss dito. Tikka har alltid tillverkat bra trycken och testbössan var inget undantag. Trycket går att justera men endast hårdheten. Något besvärande släp fanns dock inte på bössan.

Bra precision

Bössan sköt bra med de flesta patroner, Norma Vulkan gav de bästa träffbilderna med jaktammunition. Med match patroner från Lapua blev träffbilderna ytterligare några millimeter bättre. Precisionen räcker med råge för all svensk jakt. Pipan var lätt att hålla ren, detta brukar ofta innebära att precisionen är bra.

Sammanfattning

Tikka All Weather är ett mycket prisvärt köp både för nybörjare och mer erfarna jägare med högt ställda krav. Studsaren skjuter mycket bra, 27 millimeter, med älgammunition och ännu tätare med Lapua Match. Vad som i någon mån drar ner helhetsintrycket är den myckna förekomsten av plast i konstruktionen. Det är alltid trevligt med stål i underbeslag och varbygel. Anmärkningen är förmodligen ett utslag av konservatism då plasten som sådan inte har sämre funktionalitet.
Säkringen spärrar trycke och slutstycke. Tangenten sitter som på de flesta studsare bakom slutstyckshandtaget och har tydliga lägen.
Pipa och lås är glasblästrad till matt finish som förmodligen tar bort alla oönskade reflexer.

Fakta
Modell: 595/695 Master All Weather
Vikt: 3,2-3,4 kg
Längd: 107-113 cm
Piplängd: 57-62 cm
Kalibrar: 6,5*55, 30-06 (M695, 308W, M595), på begäran 22-250, 25-06 Rem, 270 Win, 7 mm RemM, 300 WinM
Magasin: 3 patroner. 5 patroner i clipmagasin som extrautrustning
Säkring: Sidosäkring dubbelverkande
Trycke: Ställbart trycke, snelltrycke på begäran
Kolv: Komposit
Pris: M595 7600 till 8000 kr
Generalagent: S Vapen AB
Text och foto: THOMAS ERIKSSON och STEFAN KARLSON

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser