Röjningshjälp erbjuds

Dalsland (JJ) Bönder I Dalsland som har problem med att gräs växer upp och tar bort effekten av den understa tråden i rovdjursstångslet kan få hjälp av Skogstyrelsens arbetslag med röjning.

Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen erbjuder i ett samarbetsprojekt djurhållare hjälp med att röja bort vegetation under rovdjursavvisande stängsel. Djurhållare har under en längre period efterfrågat detta eftersom den låga eltråden, ca 30 cm ovan marken, snabbt blir invuxen i vegetation som hindrar strömmen att gå runt. Har man stora arealer tar det mycket tid att hålla stängslet i ordning.

Intresserade djurhållare kan kontakta Anita Bergstedt, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen Västra Götaland. Mot en avgift om 250 kronor per dag, vilket ungefär motsvarar bränslekostnaden för röjsågarna, kan arbetslaget utföra röjningen vid ett eller två tillfällen under betesperioden. Detta meddelar Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser