Robert sköt björn i Meselefors

Vilhelmina (JJ) I eftermiddags fällde Robert Salomonsson, Borgafjäll, en björnhane på ståndskall i Meselefors, söder om Vilhelmina.


Efter dramatik sköt Robert Salomonsson nyligen en björnhane på nära avstånd. Här tillsammans med sambon Nathalie Jonsson och norska jakttjejen Marte Emilie Nordli Rustad, som var på björnjakt för första gången.

Norska jägare arrenderar mark för björnjakt i Meselefors. Med hjälp av spårhundar hade de tidigare idag hittat vad de misstänkte var spår av björn. De bestämde sig för att ringa efter Robert Salomonsson och hans hundar för att om möjligt hitta björnen.

– Jag kom hit vid 13-tiden. Jag började spåra med Urak och Frisko, men de markerade inte så bra. Efter ett tag släppte jag dem och de drog iväg 2,5 kilometer. Då plötsligt blev det ståndskall i upptaget, berättar Robert.

Han tog med sig sambon Nathalie Jonsson och den norska jakttjejen Marte Emilie Nordli Rustad in mot ståndskallet.

– När vi var 300 meter ifrån gick tyvärr ståndskallet loss och björnen drog sig mot passlinan. En passkytt meddelar att björnen vänt och är på väg upp emot oss igen.
Vi kryper ihop där vi står och sikten är bara ett par meter. Plötsligt dyker björnen upp cirka 4 meter framför oss. Det var inte tänkt att jag skulle skjuta, men när det inte smäller höjer jag studsaren men det klickar. Jag drar in en ny patron och skjuter, men det tar lågt på björnen som kastar och springer mot passkedjan igen, förklarar Robert några minuter efter jakten.

Nu blir det ståndskall 80 meter från den väg passkyttarna sitter på. Läget är allvarligt i och med att björnen är påskjuten. Så Robert beslutar sig för att själv gå in på ståndet, medan Nathalie och Marte Emilie tar pass på vägen.

– Jag kom in fint på ståndet och fick en skottchans på 7-8 meter och då stöp björnen, berättar Robert.

Björnen var en hane på cirka 150 kg.

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser