Robert Jidesjö fick skjuta sitt livs första lodjur

Söderbärke (JJ) – Det var den mest spännnande jakt jag upplevt. Det säger Robert Jidesjö som på premiären fick fälla en fin lodjurshane i Söderbärke i Dalarna.

Robert Jidesjö och jaktkompisen Jonas Jansson med lodjuret som fälldes i Söderbärke. Foto: Mikael Moilanen

Han är yrkesjägare och jagar både i Sverige och utomlands. Nu stod han passkytt.

– De släppte på en stövare och en stövarblandning och det blev fullt drev. Jag stod och lyssnade och tänkte att hundarna är långt bort. Men då måste jag ha hört någonting, för jag vred på huvudet och då kom lon i full fart, berättar Robert Jidesjö medan han hjälper länsstyrelsens besiktningsmän att hålla i lodjurskroppen vid undersökningen.

Jägarna hjälper länsstyrelsens besiktningsmän med undersökningen.

Statens undersökning

Länsstyrelsen skickar två besiktningsmän och de väger och mäter det skjutna djuret.

– Vi tar måtten runt bröstkorgen och från nosen till svansroten, berättar besiktningsman Bert Eriksson.

Han kollar tassarna och klorna efter skador och letar efter tecken på skabb. Han fotograferar djuret och sätter en ID-märkning på insidan av låret.

– Det är för att man ska ha koll på vad det är för skinn. Jag tar också en liten bit skinn på insidan av låret och den skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) som ett extra material för DNA-prov, berättar Bert Eriksson.

Renkokat kranium

Vid björnbesiktningar undersöks även inälvorna. Men det behövs inte eftersom hela kroppen, förutom skinnet, skickas in till  SVA för undersökning när det gäller lodjur.

– Det är i och med att björnen är mat och kroppen blir kvar hos skytten som vi gör en större undersökning, säger Bert Eriksson.

Kraniet kan skytten beställa från SVA och då levereras det renkokat till en kostnad av 750 kronor.

Bert Eriksson, besiktningsman.

Svingade och sköt

Det blir en jakt att minnas för Robert Jidesjö.

– Lodjuret kom i full fart på 50 meters avstånd och var på väg ned mot vägen framför mig. Jag svingade med och sköt när den landade på vägen efter ett språng. Den blev kvar på platsen. Det var absolut den mest spännande jakt jag upplevt, berättar Robert Jidesjö.

En kvart efter kom hundarna.

– Mycket fint drevarbete av dem, konstaterar Robert.

Det visade sig vara ett lodjurshane på 21,9 kilo som var känd bland jägarna i området. Det har under sin livstid varit i slagsmål och förlorat en bit av spetsen på vänster öra.

– Jag ska skicka iväg den för uppstoppning, säger Robert Jidesjö.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

Jaktjournalen bevakar som vanligt lodjursjakten med spännande rapporter på vår hemsida direkt från jägarna. Skicka ett mms med bild på lodjur och nöjda jägare så ringer vi upp för att få ta del av jakten.

Skicka till: 070-395 00 94, Holger Nilsson eller 070-744 18 21, Mikael Moilanen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Rätt älgdragare gör jakten både säkrare och trevligare

En stor del av den produktutveckling som gjorts av älgdragare och tillbehör har diskuterats fram av jägare. Tillverkare har tagit åt sig av önskemålen och förbättrat dessa maskiner som är oumbärliga när tunga älgar ska transporteras över stock och sten. Här presenterar vi två rena älgdragare och en ATV som blivit mycket populär bland jägarna.
ANNONS ▼

Annonser