Risk för vargvalpar i Haveröreviret

Ytterhogdal (JJ) För en tid sedan sköts varghanen i Haveröreviret i gränstrakterna mellan Medelpad och Härjedalen under skyddsjakt. Sedan kom överraskande för många en ny hane in i reviret och bildade revir med varghonan, som var kvar i området.

– Den hane som vandrade in i Haveröreviret är den så kallade Galvenhannen, som är ovanligt gammal för att vara varg, säger Lars Wiklund vid rovdjursförvaltningen i Västernorrland.

Galvenhannen är 10-11 år och har mycket värdefulla gener efter en invandrad varg österifrån en gång i tiden.

– Den här vargen har friskare gener än de flesta andra vargar i landet, berättar Wiklund.

På frågan om det kan födas valpar i år i Haveröreviret blir hans svar att det inte är omöjligt.

– Det beror ju bland annat på om Galvenhannen är kapabel att bli pappa vid sin höga ålder.

I Medelpad pågår för närvarande spårning efter järv och vad man i nuläget kunnat konstatera är att antalet ökat väsentligt från Sundsvallsområdet och västerut mot Härjedalen.

– Det är numera vanligt med järv i det området, säger Lars Wiklund.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser