Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Vinterns licensjakt på varg är enligt uppgifter till Jaktjournalen i fara. Bilden tagen i Orsenreviret under jakten 2017. Foto: Privat

Jaktjournalen har talat med flera personer som har god insyn i den svenska vargförvaltningen. De ger en samstämmig bild av att det sannolikt inte blir någon licensjakt i vinter.

– I den extra spillningsinventeringen har man hittat 314 individer och antalet vargrevir med valpar är 30,5. Det ger lite drygt 300 vargar. Då ska det först dras bort 20 vargar, vilket är vad som brukar skjutas i skyddsjakt varje år. Det ser inte ut att bli något utrymme för licensjakt, säger en källa till Jaktjournalen.

Maria Hörnell Willebrand är chef på enheten för viltanalys. Hon vill inte kommentera uppgifterna om inventeringen.

– Inventeringsrapporten blir offentlig första juni, då kan vi kommentera resultatet. Därefter ska Naturvårdsverket fatta beslut om eventuell jakt, säger Maria Hörnell Willebrand.

”Det är 270 som gäller”

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig tjänsteman på Svenska Jägareförbundet, bekräftar att det pågår en diskussion kring att vinterns vargjakt är hotad.

Glöersen pekar dock på att det finns en stor tillväxtpotential i vargstammen.

– Det är preliminärt konstaterat 30,5 familjegrupper och 25,5 par i vinter. Om 75 procent av dessa fått valpar i april-maj, vilket är rimligt att anta, ökar stammen kraftigt, säger Gunnar Glöersen.

Regeringen och Riksdagen beslutade att miniminivån för vargstammen ska vara 170-270 individer. Naturvårdsverket satte därefter lägstanivån till 300.

Nu tar Jägareförbundet upp kampen för att siffran 270 ska användas som minimnivå i vargförvaltningen.

– Det är 270 vargar som gäller – det är vad Riksdagen beslutat. Vi kommer att träffa Naturvårdsverket i det här ärendet inom kort, säger Gunnar Glöersen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser