Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Vinterns licensjakt på varg är enligt uppgifter till Jaktjournalen i fara. Bilden tagen i Orsenreviret under jakten 2017. Foto: Privat

Jaktjournalen har talat med flera personer som har god insyn i den svenska vargförvaltningen. De ger en samstämmig bild av att det sannolikt inte blir någon licensjakt i vinter.

– I den extra spillningsinventeringen har man hittat 314 individer och antalet vargrevir med valpar är 30,5. Det ger lite drygt 300 vargar. Då ska det först dras bort 20 vargar, vilket är vad som brukar skjutas i skyddsjakt varje år. Det ser inte ut att bli något utrymme för licensjakt, säger en källa till Jaktjournalen.

Maria Hörnell Willebrand är chef på enheten för viltanalys. Hon vill inte kommentera uppgifterna om inventeringen.

– Inventeringsrapporten blir offentlig första juni, då kan vi kommentera resultatet. Därefter ska Naturvårdsverket fatta beslut om eventuell jakt, säger Maria Hörnell Willebrand.

”Det är 270 som gäller”

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig tjänsteman på Svenska Jägareförbundet, bekräftar att det pågår en diskussion kring att vinterns vargjakt är hotad.

Glöersen pekar dock på att det finns en stor tillväxtpotential i vargstammen.

– Det är preliminärt konstaterat 30,5 familjegrupper och 25,5 par i vinter. Om 75 procent av dessa fått valpar i april-maj, vilket är rimligt att anta, ökar stammen kraftigt, säger Gunnar Glöersen.

Regeringen och Riksdagen beslutade att miniminivån för vargstammen ska vara 170-270 individer. Naturvårdsverket satte därefter lägstanivån till 300.

Nu tar Jägareförbundet upp kampen för att siffran 270 ska användas som minimnivå i vargförvaltningen.

– Det är 270 vargar som gäller – det är vad Riksdagen beslutat. Vi kommer att träffa Naturvårdsverket i det här ärendet inom kort, säger Gunnar Glöersen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Gråhunden Zero räddad ur isvak efter en halvtimme

Det var nära att livet tog slut för gråhunden Zero på lördagen. Han gick genom isen och kämpade en halvtimme i vaken innan brandkåren lyckades rädda honom. – Chocken har inte lagt sig riktigt, säger husse Alexander Ekstam.

Krönika: Sveriges mest otacksamma uppdrag!

En eftersöksjägare vågade inte förkorta lidandet på varg häromdagen, en annan fick inte skottlossningstillstånd eftersom vildsvinet körts på i detaljplanerat område. För några år sedan omkom en eftersöksjägare under ett pågående eftersök. Otaliga är vittnesmålen som beskriver en vardag där medtrafikanter visar noll hänsyn och jaktmotståndare kallar eftersöksjägare kallblodiga mördare.

Annonser