Risk att svinpesten når Sverige

Uppsala(JJ) Det finns en risk att den Afrikanska svinpesten kan nå Sverige. – Det har tidigare ansetts otänkbart så bara att det finns en liten risk är anmärkningsvärt, säger Karl Ståhl, expert på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, till Land Lantbruk & Skogsland/lantbruk.com.

Smittan sprids bland annat via vildsvin. Under den senaste tiden har Afrikansk svinpest konstaterats i både Lituaen och Ryssland, där en stor grisbesättning slagits ut i respektive land. Fall har även rapporterats från Polen. 

Bent Nielsen, som är veterinär och chef för hälsokontrollen vid danska Videncenter for svineproduktion, säger till Land Lantbruk & Skogsland/lantbruk.com att smittan förhoppningsvis kan hållas tillbaka i östra Polen. Men om den tar sig längre västerut blir situationen mycket allvarlig, menar han.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser