Ripjägare stoppas!

Luleå (JJ) Länsstyrelsen i Norrbotten har beslutat att stoppa ett stort antal jägare inför årets småviltsjakt ovanför odlingsgränsen. Orsaken är att jägarna inte lämnat in fjolårets avskjutningsrapport.

På spärrlistan finns 412 av 688 länskortslösare och 650 av 994 kommunkortslösare. Länsstyrelsens stopp gäller inte för de som löst dagskort.
På grund av uteblivna viltrapporter har länsstyrelsen svårt att bedöma hur jakttrycket fördelar sig från år till år och hur stor avskjutningen har varit. Bristen på kunskap kan innebära att områden avlyses i onödan och att kvoterade områden består.
Bristen på avskjutningsrapporter ställer även till besvär för ripforskningen.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser