Ripjägare i säkerhet

Östersund (JJ) Två ripjägare som dragit till fjälls med kanot ovanför Rötviken i Krokom i nordvästra Jämtland drabbades av det stora snöovädret när cirka en meter blöt nysnö föll under kort tid.

De båda männen gav sig iväg på jakt under onsdagen och anmäldes som försvunna av hustrun till en av jägarna tidigt på lördagsmorgonen.Männen hade paddlat kanot över två sjöar, en sträcka på cirka åtta kilometer. De skulle bo i tält och beräknades vara tillbaka på lördagen.På kort tid föll närmare en meter blötsnö och fjällräddningen kunde inte göra annat än sätta en lapp på bilen som hittades på parkeringen och uppmana männen att höra av sig så fort de kunde. De dåliga vädret omöjliggjorde spaningar från helikopter.Efter tre nätter i meterdjup snö vid Stensjön började maten tryta och männen beslutade att försöka paddla tillbaka till bilen. Det snöade fortfarande hårt och sikten var obefintlig när de båda gav sig iväg i kanot. När de skulle dra kanoten över en landtunga, en sträcka på 500 meter, var snön på vissa ställen meterdjup. Till sist mötte de båda männen en grupp renskötare som erbjöd skjuts och därmed kom de helskinnade från äventyret.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser