Ripjägare avstängda

De fem norska ripjägarna som ertappades med att ha skjutit för många ripor i Norrbottens fjällen är inte välkomna på fem år. Det har länsstyrelsen i Norrbotten beslutat.

Fem års avstängning från ripjakt i Norrbotten blev straffet för de norska ripjägarna som sköt hundratalet fler ripor än det tillåtna under höstens jakt. Männen jagade dessutom inom avlyst område för ripjakt.
Men det inträffade var inget jaktbrott enligt svensk jaktlag eller jaktförordning. Utan istället bröt dom mot de allmänna villkoren för småviltjakt, som beslutats av länsstyrelsen i Norrbotten. Och nu har alltså jakthandläggaren Torsten Nilsson tillsammans med enhetschefen Erik Gustavsson beslutat att männen inte får lösa jaktkort på statlig mark ovanför odlingsgränsen i Sverige förrän tidigast 1 juli 2010.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Annonser