Riktlinjer saknas för nya vildsvinsreglerna!

Grisuppfödaren Peter Sahlin, Tierp, har problem med vildsvin som bl a betäcker hans tamsvin. Nu är han irriterad över att länsstyrelsen inte kunnat ge honom rätt att använda mörkersikte för att underlätta avskjutning.

Den 1 februari gjordes en lagändring som bl a innebär att vildsvinsjägare har rätt att använda fast belysning. Lagen säger också att man kan få använda mörkersikte, men först efter tillstånd från respektive länsstyrelse. (Se artikel om nya lagen i JJ nr 3/09).

Det är genom denna lagändring som Peter Sahlin nu har försökt få tillstånd att använda mörkersikte. Men länsstyrelsen i Uppsala län har efter flera veckors handläggning ännu inte kommit till beslut.De skyller i sin tur på Naturvårdsverket.

– Några veckors handläggningstid tycker jag inte är så lång tid när det gäller att tillämpa en ny lagstiftning. Dessutom saknas det än så länge officiella riktlinjer från Naturvårdsverket, berättar Elisabeth Schöning på länsstyrelsens veterinärenhet, till tidningen ATL.

Peter Sahlin betraktar vildsvinen som ligistgäng som härjar på hans marker. Dessutom har tre av hans suggor blivit betäckta av vildsvinsgaltar. Men än så länge har alltså inte länsstyrelsen kommit fram till om han ska få använda mörkersikte för att kunna skjuta bort en del av de härjande vildsvinen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser