Riksprovsvinnarna korade

Gotland (JJ) I helgen gick svenska vorstehklubbens riksprov av stapeln på Gotland. I fantastisk fältfågelterräng kunde slutligen två vinnare utses, en i unghundsklass och en i elitklass.

Riksprovets duktigaste ekipage. Marielle Rönnebro med korthåret Siniesaivos Eira i UKL och Anders Håkanson med strävhåret Avenbokens Nellie i EKL. Foto: Svenska Vorstehklubben

Totalt var 91 hundar anmälda till årets Riksprovsarrangemang för kontinentala fågelhundar som anordnades runt Kneippbyn på Gotland.

35 hundar startades i unghundsklassen. Av dessa gick åtta hundar till förstapris. Med bästa resultat och med 181 poäng segrade den korthåriga vorstehen Siniesaivos Eira, tillsammans med förare Marielle Rönnebro.

I elitklass gjorde 42 hundar upp om titeln som riksprovsvinnare. Efter avslutad tävling stod till slut den strävhåriga vorstehen Avenbokens Nelly, med förare Anders Håkansson på tronen med ett förstapris på 173 poäng.

 

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser