Riksjägare vill ha obligatorisk skytteträning

Efter senaste tidens debatt om jägarnas dåliga träffprocent vid den pågående björnjakten vill riksjägarna i Stockholms län och Nykvarn/Södertälje att obligatorisk skytteträning införs.

Trots att huvuddelen av landets jägare hellre avstår än avlossar skott mot levande vilt vid svåra situationer, har tillkomsten av nya jaktbara viltarter som björn, vildsvin med flera ställt ökade krav på jägarnas rutin och skjutskicklighet.Vi uppmanar dörför i första hand samtliga markägare/jaktlag/jaktledare att omgående ställa som krav att jaktdeltagarna årligen vid ett antal tillfällen, gärna gemensamt, genomför någon form av skytteträning för både kul- som hagelgevär.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser