Riksjägare sålda falska jägarexamensbevis?

En provledare för jägarexamen inom riksjägarna i Värmland är misstänkt för osant intygande. Mannen har varit anhållen men är nu frisläppt, men misstankarna kvarstår.

För en tusenlapp kunde blivande jägare köpa jägarexamensbevis från en av Jägarnas riksförbunds provledare i Värmland.

De blivande jägarna behövde inte utföra några prov men hade ändå rätt att jaga och ansöka om vapentillstånd, uppger Sveriges Radio.

Polisen känner till ett 20-30 tal fall där mannen misstänks ha sålt falska jägarexamensbevis.

Provledaren, en äldre man från Värmland, har tidigare suttit anhållen men är nu frisläppt. Han är fortfarande misstänkt och brottsrubriceringen lyder grovt osant intygande.

– Händelsen, som är isolerad till en enskild provledare, är synnerligen allvarlig. Samtliga cirka tusen provledare är förordnade av polisen och sedan jägarexamen infördes 1985 har jag aldrig hört talas om något liknande. Givetvis mister personen ifråga omgående sitt förordnande, säger Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Hans von Essen, till Svensk Jakts nätupplaga.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser