Res dig och bjud in unga jägare

En blandning av unga och äldre jägare är bra för jakten.

För en tid sedan kom jag att hamna på en buss på väg från Skellefteå Kraft Arena till Anderstorp, ett bostadsområde söder om stan.
Bussen var fullsatt och jag oro­a­de mig inte över omaket att stå eftersom resan var kort. Till min stora förvåning reste sig en yngling som var hälften så gammal och nästan dubbelt så tung och erbjöd mig att sitta!
Som god 60-plussare tvekade jag inte en sekund utan antog erbjudandet och satte mig på hans plats. Jag undslapp mig även kommentaren att det var första gången det hände mig och, till de närmast sittandes stora muntration, att jag hoppades att det inte var sista gången.

Bryt trenden

Vad har det här med jakt att göra kanske någon undrar. Jo, om man vänder på resonemanget kan man konstatera att det finns många äldre jägare, för att inte säga gamla bössbärare, som inte reser sig upp från passet och bjuder in ungdomar att vara med och jaga och dela på bytet.
Jakt är som en del vet en kombination av förmågan att läsa och förstå djur och natur, god fysik kombinerat med friska ögon och öron.
Det finns många jaktlag där det enda som finns kvar är kunskapen om markerna och viltet. Öronen har tröttnat och de åldrande jägarna hör inte ens de mest högljudda önskemål från ungdomar som vill vara med och lära sig.
Inte heller verkar dessa äldre gentlemen (handlar oftast om män) kunna se åldrandet i det egna jaktlaget.

Härlig livsstil

Dagens jägarexamen är definitivt ingen ga­ranti för att någon ska få bli med i ett jaktlag. Jägarexamenskunskaperna är en god början, men de riktiga kunskaperna får man genom att jaga själv och gärna med någon eller några äldre jägare som mentorer. Alla jägare är i skriande behov av att våra kunskaper sprids till yngre grabbar och tjejer för att vår livsstil och vårt intresse ska få en chans att leva vidare.
Jakt är en ofta diskuterad och ifrågasatt verksamhet i vårt samhälle där alltför många av våra beslutsfattare är storstadsbor med obefintliga kunskaper om djur, natur och jakt. Visst är det märkligt att vi har ett miljöparti som borde vara jägarvänligt men i stället gör allt för att stoppa jakten på så många viltarter som möjligt. (15 jaktbara viltarter försvann när Miljöpartiet senast hade chansen att påverka tillsammans med Socialdemokraterna.)

Jaktfientliga

Miljöpartiet förstår inte att jakt ingår i ett miljövänligt kretslopp som pågått i tusen­tals år utan att miljön förstörts. Vi har faktiskt fler jaktbara viltarter i dag än vad som fanns på 1950-talet. Att Miljöpartiet dessutom mobbar landsbygdsbefolkningen med krav på höjda bensinskatter, inskränkningar i skotertrafiken och inte minst tvingar på landsbygderna en allt större vargstam som omöjliggör både jakt- och kreatursskötsel har inte bidragit till att öka populariteten bland landets jägare.
Jakt kräver kunskaper men i dag krävs även att vi jägare sprider kunskap till fler än våra jaktkompisar. Ett gott tecken är alla matprogram i tv där de flesta matkockar vill laga viltkött för att briljera.

Bra PR

Ett annat gott tecken är alla kändisar som visar upp sig i rutan i samband med jakt bland annat tillsammans med Leif GW Pers­son. Det ger jakten status och större acceptans än vad våra jägarförbund lyckats med de senaste åren.
Om vi sluter oss inom jaktlagen eller jakt­organisationerna och inte förmår att enga­gera nya jägare att sprida kunskaper om jakt är risken stor att vi förlorar mycket av vad vi i dag anser vara självklart.

Därför är mitt råd till alla:

Etablerade jägare i alla åldrar, res er upp från passet och bjud en ungdom eller kompis att sitta med!
Ju fler vi är, desto svårare blir vi att sopa under mattan av miljöförvirrade storstadsintressen.

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser