Replik: Minskad inavelsprobelmatik hos drevrarna

Värmland (JJ) Mikael Tranberg, Värmlands Dreverklubb är inte enig med Svenska Dreverklubbens ordförande om rasens inavelsproblematik. I en replik kritiseras det uttalande ordföranden gjorde nyligen.

Enligt artikelförfattaren har Svenska Dreverklubben jobbat med inavelsfrågan i närmare två decennier och nått positiva resultat. Arkivfoto: Per Jonson

Dreverns kullstorlek har ökat med en valp från 1990 till 2017, detta till stor del på grund av att inavelsparningar har minskat drastiskt. SKK/avelsdata visar att inavelsgraden har minskat från 4,2%  till 1,3%  under åren 1990 till 2017.

Hur vår ordförande Håkan Hedekäll kan gå ut med att Svenska Dreverklubben vet om problemet med inavel och tar till oss kritiken är helt ofattbart! Enligt mig så lever han i en annan verklighet än oss andra i vad som verkligen är sant i den här frågan. Hur en ordförande kan sänka sin egen ras på egna initiativ är helt ofattbart! Alla som kan läsa fakta vet att dessa påståenden är fel.

Dessvärre finns det tyvärr någon enskild medlem som sätter sig över Svenska Dreverklubbens rekommendationer om inavels procent och rättfärdigar detta med att kalla det individkännedom. Detta kan tyvärr inte Svenska Dreverklubben styra över med dagens regler.

Jag personligen vill ge alla duktiga dreveruppfödare och avelsråd en stor eloge som genom åren arbetat för att ta fram den duktiga o friska ras som vi nu har så att yngre förmågor kan förvalta den vidare.

Mvh

Mikael Tranberg  Värmlands Dreverklubb

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼