REPLIK: ”Människorna ska återigen bestämma hur världen ska se ut”

Amanda Norrman ger sin replik på Oscar Samuelssons debattartikel. Hon menar att naturen sköter sig bäst själv utan människans intrång.
När man säger att man ”värnar” om vargen genom att skjuta av ett större antal så är det inte korrekt. Åter igen ska vi människor bestämma och styra världen så som vi vill att den ska se ut. Men vi glömmer en viktig fråga i det hela: Den biologiska mångfalden.

Konsekvenserna kommer

Människan har redan utrotat olika arter genom sin tid och än är det inte slut med det. Vi är inte bara själviska utan även ignoranta och tänker inte på våra konsekvenser. Dessa är inte konsekvenser som kommer synas på en dag, kanske inte ens på 20 år, men konsekvenserna kommer förr eller senare.

Alla strävar efter överlevnad

Därför måste vi redan nu bättra oss för att försöka rädda den enda värld vi har. Vi kan flytta de vargar som kommit fel till andra områden långt bort från människosamhället. Vi kan även göra säkerheten för boskapen bättre!
Människan kan bygga skyskrapor, sätta in konstgjorda hjärtan, skapa robotar med så hög teknik så de skulle kunna bli våra fiender, men fortfarande kan vi inte säkra våra boskapshagar så bra så vi inte behöver vara oroliga för att något ska hända dem.
De vilda carnivorerna måste försöka överleva på något sätt, de har ett bra skäl, och det är överlevnad, överlevnad som vi alla strävar efter.

Låt naturen ha sin gång

Om vi bara skulle kunna låta naturen ha sina gångar och vägar så skulle naturen sköta alla problem själv. Jorden klarade sig utan människan förr och den klarar sig även nu om vi låter den. Om vi låter mer vargar leva så kommer det bli en bättre balans i våra skogar igen. Mindre rådjur som springer över vägarna och skapar bilolyckor, mindre så kallade skadedjur.
Näringskedjan kan verka hård och tuff, men den går iaf runt som en sluten cirkel och sköter sig själv på den rätta vägen.
Amanda Norrman

Var med i debatten!

Gör din röst hörd och nå Jaktjournalens 100.000 läsare. Skicka din insändare till redaktionen@jaktjournalen.se

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Debatt: Jägareförbundet vill minska betesskadorna

"Låt oss tillsammans hitta lösningar på betesproblematiken och samtidigt minska konflikterna mellan jägare och skogsbruk." Det skriver Svenska Jägareförbundets Torbjörn Larsson och Göte Johansson i den här debattartikeln.
ANNONS ▼

Annonser