Renskötselområdet blir eget björnjaktsområde

Dalarna (JJ) Renskötselområdet i Dalarna blir ett eget område i den zonindelade björnjakten.

Det blåmarkerade området på kartan är renskötselområdets marker i norra Dalarna. Karta: Sametinget

Mora Tidning berättar att länsstyrelsen beslutat göra om zonindelningen så att renskötselområdet blir ett nytt, femte område i björnjakten.

Men det är inte klart ännu hur stor tilldelningen blir i Dalarna i år.

– Den stora björnspillningsinventeringen som genomförts ska vara sammanställd den 21 juni. Efter det finns underlag för att gå vidare med hur många björnar som kan fällas i jakt, säger Jonas Bergman, samordnare på viltfunktionen vid länsstyrelsen i Dalarna, till Mora Tidning.

AKTUELLT

Gråhunden Zero räddad ur isvak efter en halvtimme

Det var nära att livet tog slut för gråhunden Zero på lördagen. Han gick genom isen och kämpade en halvtimme i vaken innan brandkåren lyckades rädda honom. – Chocken har inte lagt sig riktigt, säger husse Alexander Ekstam.

Krönika: Sveriges mest otacksamma uppdrag!

En eftersöksjägare vågade inte förkorta lidandet på varg häromdagen, en annan fick inte skottlossningstillstånd eftersom vildsvinet körts på i detaljplanerat område. För några år sedan omkom en eftersöksjägare under ett pågående eftersök. Otaliga är vittnesmålen som beskriver en vardag där medtrafikanter visar noll hänsyn och jaktmotståndare kallar eftersöksjägare kallblodiga mördare.

Annonser