Renskötare dömda för jaktbrott

Två renskötare i Sörkaitums sameby har dömt till 80 dagsböter för grovt jaktbrott efter att ha följt efter spår av flera lodjur.

Våren 2003 upptäckte två renskötare från Sörkaitums sameby spår efter flera lodjur i området norr om Ritsem som de följde efter. Spåren efter lodjuren och snöskotrarna upptäcktes av länsstyrelsens naturbevakare som polisanmälde händelsen.
Enligt de två renskötarna skedde förföljandet på ett hänsynsfullt sätt för att fastställa en eventuell lodjursföryngring i området och inrapportera uppgiften till länsstyrelsen.
Enligt åklagaren, som yrkade på straff för grovt jaktbrott, hade spårandet varit både närgånget och långvarigt, närmare två mil, och inneburit brott mot jaktlagen. Som bevisning åberopades snöskoterspår som enligt åklagaren tydde på att förföljande inte skett i låg utan tvärtom i hög fart. Även lodjursspåren, från en hona med två ungar, vittnade enligt åklagaren och naturbevakare om att lodjuren stressats och varit medvetna om de två renskötarnas förföljelse vilket också ledde till att honan lämnade sina ungar. Det är oklart om domen kommer att överklagas.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser