Renjagande björn skjuten

Östersund (JJ) Under påskhelgen sköts en björn i Fisklösadalen sedan beslut om skyddsjakt beviljats av Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Björnen hade vid flera tillfällen gjort jaktförsök på ren i området. Under torsdagen den 17 april gjordes skrämselförsök på björnen som dock återkom till det område där samebyn har mycket ren.  

Länsstyrelsen gjorde då bedömningen att det inte fanns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att förhindra allvarlig skada på renhjorden. Skyddsjakten utfördes av Länsstyrelsens personal. Den avlivade björnen vägde cirka 58 kilo och bedöms vara ett ungdjur, rapporterar Länsstyrelsen i Jämtlands län i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser