Renägare hårt drabbade av lodjur

LYCKSELE(JJ) Lodjur har dödat flera renar för tre renägare från Vapstens sameby. De har sina renar sydväst om Lycksele. - Lodjuren har dräpt ganska många renar. Vi har hittat ett 50-tal rivna, men vi räknar med att det finns ett stort antal som vi inte återfunnit, säger renägaren Jon Mikael Labba till Västerbottens-Kuriren.

Tidigare beviljade länsstyrelsen skyddsjakt på två lodjur. Jakten fick pågå som längst till den 16 februari, något lodjur har dock inte fällts. 

Under skyddsjakten har renägarna fått använda skoter för att kontrollera om lodjuren varit i vissa områden. Det har dock inte varit tillåtet att jaga från skoter. 
På grund av de problem som lodjuren medför så kommer renägarna att ansöka om en förlängning av skyddsjakten. 
Det här rapporterar Västerbottens-Kuriren.

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser