Remington V3 Field Sport

Remington hävdar att de finaste halvautomaterna inte tillverkas i Italien, Belgien eller Japan utan i USA och av Remington. När V3-serien kompletterats med en lättviktsmodell som klarar tre tums magnumpatroner täcks alla jakt- och sportskyttesituationer in.

Remington har ett grundmurat rykte som vapentillverkare. 1950 lanserades Remington 870 Wingmaster som under åren har producerats i mer än elva miljoner exemplar. På studsarsidan kom Modell 700 1962 och har sedan dess varit en storsäljare, mycket beroende på utmärkt precision och ett fördelaktigt pris. Remington Versa Max är på väg att etablera sig som en storsäljare på den amerikanska marknaden.

På ammunitionssidan introducerade Remington 1922 ett koncept, Game Load, som revolutionerade ammunitionstillverkningen. Remington är i dag en världsledande aktör inom ammunitionstillverkning.

Eliphalet Remington

Eliphalet Remington föddes 1793. Han byggde sitt första vapen 1816 genom att göra en pipa och tillsammans med en lokal vapensmed bygga ett flintlåsgevär. Efter detta började Remington att själv bygga vapen under egen flagg, Remington Arms.

Remingtongevären försåg den federala armen och flottan med vapen, pistoler, gevär och karbiner. Remingtons vapen har använts av många andra länders försvarsmakter, bland annat i Sverige.

Eliphalet Remington dog 1861 och företaget drevs vidare av hans söner, Philo, Samuel och Eliphalet III.

Remington V3 Field Sport

Remington använder ett uppgraderat Versa Port-system i V3 Field Sport. Ursprunget utvecklades i Italien på 1990-talet och användes först av Benelli i Benelli M4. Remington fick ett USA-patent och introducerade Versa Port i Versa Max 2010. Den initiala succén uteblev men systemet har sakta vunnit anhängare.

Själva idén är lika enkel som genial. Versa Max innebär att gasen strömmar neråt och påverkar pistongerna genom hål i pipans undersida, enkelt uttryckt. Hur mycket gas som kan strömma ut regleras av hylsans längd.

Ju längre och kraftigare laddning, desto färre hål är öppna. En kortare patron med lättare laddning lämnar fler hål öppna. Tanken är att volymen gas som sköter omladdningen ska vara lika oavsett laddning. I teorin ska även rekylen bli lika oavsett laddning.

Det första Versa Max-systemet hade sju hål som krutgaserna kunde påverka repeteringen genom. Det modifierade systemet i V3 Field Sport har åtta. För de tyngre laddningarna har det nya systemet fyra hål i jämförelse med det gamla systemets tre.

Konceptet innebär också att laddsystemet kommer längre bak i vapnet med en gynnsammare balanspunkt som resultat.

Skjutegenskaper

Remington V3 Field Sport var en trevlig bekantskap på lerduvebanan. Utmärkt balans, tillräcklig tyngd för en lugn sving och inte minst duvorna krossades i ungefär samma utsträckning som med den vanliga hagelbocken.

Remington har valt en mycket bra bakkappa till sin V3, SuperCell, som är en av marknadens bästa standardbakkappor. Pistolgreppet är generöst designat vilket ger ett bekvämt grepp. Framstocken kan upplevas som något bred närmast mekanismen, men det beror på att den ska rymma de dubbla pistongerna. Framstocken smalnar av mot rembygelfästet.

Remington V3 Field Sport har en intressant detalj i framstockens bakkant där tre evakueringshål leder bort eventuella krutgaser från skytten. En mycket bra detalj. Enligt Remington har V3 den mjukaste rekylen bland halvautomaterna på marknaden. På hemsidan finns en graf som utvisar att V3-systemet har lägre topp och längre tid för rekylen. Om det är någon signifikant fördel kan väl diskuteras.

Säkringen är placerad i bakkant på varbygeln och har distinkta lägen. Avtryckarsystemet är ovanligt bra med ett avtrycke som är rent utan släp.

Pipa och choker

Remington V3 Field Sport levereras med 28 tums pipa och levereras med tre choker, Improved cylinder, Modified och Full. Rem-choke-systemets choker passar så det finns ytterligare möjligheter.

Mekanismen är förberedd för montage av kikarsikte eller annat sikte, vilket är bra då det blir mer och mer vanligt med rödpunktssikten eller optiska sikten.

Låsning

Halvautomaten har en stark och funktionssäker låsning. Slutstyckshuvudet låser genom att vrida låsklackarna i låsning. En vanlig låsning på halvautomater. Mekanismen är snabb, enligt Remingtons hemsida den snabbaste.

Mekanismen är mycket välgjord och har mycket välpolerade metalldelar som naturligtvis bidrar till hög funktionalitet och livslängd. Vapenvården underlättas också.

Hela vapnet har ett camouflagemönster, Mossy Oak Blade. Hur hållbart detta är får framtiden utvisa men relaterat till andra liknande mönster så verkar hållbarheten vara mycket god.

Modellutveckling

I dagsläget är modellutbudet begränsat: Kaliber 12 med 28 tums pipa i Mossy Oak Blade. Black Synthetic med 26 eller 28 tums pipor. Det är nog ingen djärv gissning att 3½ tums patronläge, kaliber 20 och taktiska modeller kommer inom något år.

Sammanfattning

Remington V3 Field Sport är utan tvekan en intressant nykomling på halvautomatmarknaden. I USA har den börjat ta marknadsandelar bland tävlingsskyttar som sysslar med ”combat shooting”. Den gav under de begränsade testskjutningarna ett stabilt intryck.

V3 har visat sig ha ett pålitligt laddsystem som bidrar till en mjuk rekyl och snabb omladdning. Systemet klarar de lättaste sportskyttepatronerna liksom de tyngsta magnumsmällarna utan att krångla.

Halvautomaten är lätt att skjuta med. Kaliberutbudet är i dagsläget begränsat men det är förmodligen en fråga om tid. Med prislappen i minne är det nog bland det mest prisvärda du kan finna på halvautomatmarknaden. Tillbehören är inte många men delar av Remingtons utbud kan utnyttjas.

 

Remington V3 Field Sport.

Kaliber: 12/76.
Piplängd: 70 cm.
Längd: 122,5 cm.
Säkring: I varbygelns bakkant.
Vikt: 2,8 kg.
Choker: En choke och enkel chokenyckel.
Pris: 13 495 kr.
Generalagent: Jaguargruppen.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼