Remington APR – en godbit från The custom shop

remington.jpgRemingtons avdelning för mera hantverksmässigt monterade bössor kallas ”The custom shop”. På denna avdelning ägnas detaljerna lite mera tid och det innebär välskjutande bössor med lite bättre finish och passning än Remingtons vanliga produktionsvapen. Månadens testvapen kallas Afrikan Plains Rifle

 
Remington tillverkar enorma mängder vapen varje år och standardmodellerna är inte tillverkade med tanke på perfekt passning och finish i toppklass. Man kan säga att man får ett oömt och pålitligt bruksvapen om man väljer någon av Remingtons enklare modeller. Precisionen brukar dock vara av hög klass på de flesta modeller oavsett prisklass. Den bössa vi granskat denna månad är en modell som är utvecklad i customshopen med tanke på jakt där det kan kräva lite extra ”punch” på längre avstånd. Därav namnet Afrikan Plains Rifle.
Modellen tillverkas endast runt Remingtons långa magnumlåda i kalibrar från 7 mm Remington magnum och uppåt. Vårt testexemplar var kammrad för den potenta klassikern .375 H&H magnum. Det som skiljer APR-modellen från en vanlig Remington är bland annat monteringen som sköts med större noggrannhet i customshopen. Dessutom har APR modellen till skillnad från Remingtons standardmodeller ett underbeslag av stål i stället för aluminium.
Underbeslaget är dessutom, i våra ögon, av mycket snygg design.

Lång
Bössan har en pipa som är hela 65 centimeter lång, som ger bössan ett imponerande intryck. Kolven är tillverkad av laminerat trä och är av klassisk modell.
Kolven är riktigt snygg och passar det potenta patronutbudet för modellen. Remington har tidigare knappast utmärkt sig med snygga kolvmodeller men denna kolvdesign föll i alla fall oss direkt på läppen. Att kolven är helt rak är en välsignelse när det är frågan om en patron som .375 H&H magnum. Rekylen upplevs som mera hanterbar än om kolven hade varit av MonteCarlo modell. En tjock gummibakkappa tar även den upp en del av rekylkrafterna. En detalj som inte är så lyckad är att det främre fästet för rembygeln sitter skruvad i framstocken i det område där den vänstra handen ska greppa stocken, om man nu är högerhänt. När man avfyrar en .375:a med vänsterhandens fingrar runt rembygeln kommer man garanterat att flytta vänsterhanden före nästa skott. En rembygel på pipan eller på stockens framkant är att föredra.

Lås
Remingtons låskonstruktion är väl beprövad och kanske inte behöver någon närmare beskrivning.
Magasinet rymmer tre patroner. Eftersom det är frågan om en modell avsedd för Afrikajakt kanske ett dropmagasin varit önskvärt. Detta för ytterligare magasinskapacitet om det skulle behövas lite extra eldkraft.
Trycket på Remingtons studsare är utan tvekan ett av marknadens absolut bästa med alla möjligheter att ställa in till önskad avtryckarvikt och känsla. Eftersom USA är stämningarnas förlovade land brukar de flesta bössor som tillverkas där vara utrustade med mycket hårda och därmed ”säkra” trycken. Remington APR kan nog placeras någonstans mitt i mellan lätttryckt och ”stämningssäker”. Det är dock en lätt sak för en vapensmed att justera ett Remingtontrycke så att de allra flesta jägare blir nöjda. Säkringen är av den typ som endast spärrar trycket och tangenten sitter lättåtkomlig på lådstjärten. Remington APR är helt plastbäddad från rekylklacken ända bak till lådstjärten.
Plastbäddningen är snyggt utförd och en plastpelare går igenom stocken vid främre lådskruven.
 
Inte frilagd
Remington har valt att inte frilägga pipan i pipkanalen. Den vilar hårt på en upphöjning i stocken nära främre rembygeln. Detta är enligt våra erfarenheter inte någon bra lösning med tanke på vapnets precision. Denna lösning innebär även att vapnet blir känsligt för träfflägesförändringar om stocken skulle slå sig det minsta. Nu är stocken i detta fall inte så känslig för väder och vind eftersom den är laminerad.
Den laminerade stocken har nätskärning av traditionellt Remingtonsnitt men med cirka 20 linjer per tum. Det är betydligt svårare att nätskära en laminerad stock än en vanlig trädito. Detta syns även på APR modellen men den får betraktas som efter omständigheterna bra. Remington har i våran smak inte särskilt bekväma pistolgrepp på sina kolvar, lite platta utan någon handutfyllnad alls. Om pistolgreppet på testvapnet hade haft en lite mera ”kurvig” profil med en handutfyllnad hade kolven varit en riktig fullträff, både för ögat och handen. Vi tycker att kolven är en av de snyggaste som Remington lanserat.

Matt
Laminatkolven är ytbehandlad med mattlack. Lack på gevärskolvar är inte alltid den bästa lösningen för att stå emot väder och vind. En laminerad kolv är dock inte helt enkel att ytbehandla med traditionell oljebehandling så här kan lack faktiskt vara den bästa lösningen. Det är givetvis under förutsättning att det är fråga om lack av bra kvalitet. En annan allvarlig nackdel med lackade kolvar är att det inte är lätt att göra en snygg reparation om olyckan skulle vara framme och lacken skulle skadas.
Ytfinishen på testbössan var mycket behaglig och snygg att se på. En liten estetisk detalj som man kan haka upp sej på är att Remington gärna låter sina pipor ligga, så att säga, uppe på framstocken. Med detta lite kryptiska påstående menar vi att pipkanalen inte följer pipans centrumlinje hela vägen ut till stockens slut. För den som sätter stort värde på design och linjespel sticker nog detta i ögonen en aning. Som vanligt finns det ju inget facit när det gäller hur en bössa ska se ut. Vissa kanske tycker att detta är mycket snyggt.

Rekyl
Under våra testskjutningar upplevde vi en del bekymmer med att inte kikarfästet klarade av rekylen från .375 H&H patronerna. Eftersom vi ville utröna vad bössan gick för på bänkbanan monterade vi ett Leupold 3,5-10 VariXIII på bössan. De fästen vi använde oss av var Weaverklackar och Burris nya ringar med plastinlägg. Detta visade sig dock inte vara en optimal lösning för potentare patroner som .375 H&H. Under den första testskjutningen böjde sig den främre Weaverklacken med på grund av den kraftiga rekylen i kombination med den förhållandevis tunga kikaren. Detta var dock frågan om en Weaverklack av förlängd typ, det vill säga att kikarringen sitter bakom de båda skruvarna som fäster klacken i lådan. När vi sedan bytte till en vanlig klack visade det sig att bekymren ändrade karaktär. Burris ringarna med lösa plastinlägg visade sig inte klara av att hålla fast kikaren. Nu ska vi ärlighetens namn medge att vi inte hade monterat de ”friktionspapper” som levereras med Burris kikarfästen.

Ömmande axel
Efter det att vi placerat dessa små papperslappar mellan kikaren och plasthalvorna upphörde kikaren att glida framåt i ringarna. Vid denna tidpunkt hade patronförrådet i .375 H&H krympt betänkligt och det blev bara ett par treskottsträffbilder med Norma och Remingtonpatroner. Bössan visade sig dock skjuta bra med dessa, med träffbilder runt 30 mm. Vid det här laget hade testskyttarna mjukat upp högeraxeln ordentligt. Rekylen från en .375:a är inte oövervinnelig men efter 25-30 skott i bänk kändes det som vi behövde en liten paus. Det är alltid lite besvärligt att testa en bössa och inte ha samma möjligheter att modifiera saker och ting som det vore ens egen. Hade så varit fallet hade vi direkt limmat fast klackarna på lådan och frilagt pipan i sin hela längd för att sedan ivrigt bege oss till skjutbanan för att kolla om precisionen förbättras.
Givetvis sköt Remington APR bössan vi testade full tillräkligt bra för alla tänkbara situationer som tänkas uppkomma för en bössa i .375 H&H magnum.

Prisvärd?
Remington studsare brukar ligga bra till i pris med tanke på vad man får i fråga om precision och utbud av olika modeller. Eftersom APR modellen kommer från customshopen ligger priset en bra bit över vad som är vanligt för en Remingtonstudsare. Priset är inte helt avskräckande när man ser vad man får för pengarna. Det är främst tre saker som gör att vi finner att det lite högre priset motiverat. Det första är att bössan är plastbäddad från fabriken, detta är något som de flesta jägare och skyttar förr eller senare överväger att göra på sin studsare. Det andra är stocken av laminat. Den är helt och hållet anpassad för de potenta patroner som erbjuds i APR programmet, dessutom snygg att se på som sagts tidigare. Det tredje är att Remington har valt att använda ett stålunderbeslag. Detta är dock inget som påverkar funktionen, men det är snyggt och ger bössan en gedigen känsla. Det som vi kanske skulle vilja ändra på är främst att frilägga pipan samt att flytta den främre rembygel till ett ställe där den inte är i vägen för den främre handen. Remington African Plains Rifle är en godbit som får många som granskar den att nicka gillande.

Fakta
Modell: Remington APR
Kaliber: .375 H&H Magnum
Piplängd: 65 cm
Trycke: Direkttrycke, justerbart
Säkring: Spärrar trycke och slutstycke
Magasin: Kryssmagasin för tre patroner
Vikt: 3,7 kg
Generalagent: Remingtongruppen
Pris: Cirka 16.200 kr
Text och foto: THOMAS ERIKSSON, STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser