Remington 870 – lättskjuten slitvarg

Något mer legendariskt hagelpumpgevär än Remington 870 är svårt att hitta. Med elva miljoner producerade vapen har geväret en särställning på vapenhimlen. Det är inget linjeskönt vapen men definitivt en slitvarg som är lätt att skjuta med.

Remington 870 är stjärnan på pumphimlen och finns i nästan alla amerikanska jägares och skyttars vapenskåp. Nu är det väl så att pumphagelvapen är väldigt mycket USA. Vanligt förekommande i fält, på sportskytteanläggningar och för försvar av hus och hem. Remington 870 har funnits på marknaden i mer än 60 år och sålts i över elva miljoner exemplar. Frågan är om något annat jaktvapen kommer upp i denna siffra?

Pålitlighet

Vad är då som gjort Remington 870 så omåttligt populär? Efter att ha skjutit ett antal patroner kan jag konstatera att pumprepetersystemet går otroligt lätt att lära sig. Det är smidigt, pålitligt och har inte mycket som kan krångla oavsett om det kommer smuts i mekanismen.

Just testvapnet var i vänsterutförande, med utkastaröppningen på vänster sida. Huruvida kolven är så mycket vänster är svårt att bedöma men för den som är vänsterskytt blir det rätt då hylsorna åker ut på rätt sätt.
Remington 870 har många valmöjligheter. Kaliber 12, .20, .28 och .410. I kaliber 12 kan man välja mellan patronläge för både 3 tum och 2¾ tum.

Uppfinningsrik grundare

Grundaren Eliphalet Remington föddes 1793 och dog 1861. E Remington var en stor amerikansk vapenkonstruktör och en av de som skulle aspirera på en plats i vapenkonstruktörernas Hall of Fame.

Remington Arms tillverkar inte bara skjutvapen utan även symaskiner och skrivmaskiner. Remington grundades 1816 i Ilion, New York.

Remingtongevären kom till användning i det Amerikanska inbördeskriget och kom senare att antas av många andra länders försvarsmakter, bland annat i Sverige.

Under senare år har Remington främst gjort sig kända för cylinderrepeterstudsaren Modell 700. Vapnet tillverkas i en mängd olika kalibrar och utföranden och är en av de populäraste jaktstudsarna i Nordamerika.
Remington tillverkar även hagelgevär och studsare av pumprepetertyp. Sedan december 2007 äger Remington vapentillverkaren Marlin, känd för sina bygelrepetergevär.

Demontering

Remington 870 är lätt att ta isär och sätta ihop. Det är bara en enkel skruv i framkant på magasinsröret som tas bort därefter kan vapnet demonteras. Pipan lossas och saken är klar.

Vill man rengöra slutstycket och avtryckarmekanismen kan dessa naturligtvis tas loss. Tillvägagångssättet är beskrivet i den medföljande instruktionsboken på engelska. På sedvanligt amerikanskt sätt övertydligt beskrivet.

Avtryckarmekanismen tas enkelt bort genom att pressa ut de två sprintarna som håller plattan på plats. Det kan vara bra att någon gång ta ut avfyringsmekanismen för rengöring och inoljning. Det samma gäller slutstycket.

Laddning

Halvautomater och pumpvapen kräver lite handpåläggning innan handgreppen sitter, särskilt om man inte tidigare har vana av dessa vapentyper. Handgreppen kan i början kännas lite ovana men det går fort att bli varm i kläderna.

Till att börja med är det inte nödvändigt att ladda med mer än ett skott på exempelvis trapbanan. Har man ingen patron i magasinet kan inte heller någon patron hamna i patronläget av misstag.

Nu ligger det i sakens natur att säkerheten är hög med ett pumprepeterat system. Ingen patron kommer in i patronläget om man inte repeterar med framstocken till skillnad från ett halvautomatiskt system.

Pålitlig mekanism

Remington 870 har ett gediget rykte att fungera oavsett hur mycket smuts som finns i mekanismen. Mycket beror detta på att utdragaren är gjord i ett stycke stål. Till detta kan läggas att utdragaren är relativt stor vilket ger bra grepp om hylsorna.

Slutstycket låser med en låsklack i taket på den förlängda pipan som omsluts av mekanismhuset. En tillräcklig låsning som visat sig hålla under de 60 år som vapnet tillverkats.

Finish

Remington har både valnöt och syntetmaterial i sina stockar. Testvapnet har valnöt av måttlig kvalitet. Träbiten är trots detta väl bearbetad med nätskurna paneler som ger bra grepp. Framstocken är generöst tilltagen med greppvänlig nätskärning.

Repetersystemet ger ingen lindring av rekylen som ett halvautomatiskt system har så den väl tilltagna bakkappan kommer till sin rätt. De tyngsta jaktladdade patronerna biter ifrån sig ordentligt.

Inskjutning

Min första reflektion är att pumprepetering kräver övning. Det gäller att få in repeterrörelsen i takt med rekylrörelserna. När man kommit på detta blir man blixtrande snabb. Det låter och skramlar i mekanismen men fort går det. Känslan är att man är mitt i skjutandet på ett påtagligt sätt. Roligt värre!

Skytte

Jag har skjutit både lätta laddningar för trap men även jaktladdningar, buckshot och slugs och allt fungerade mycket bra. Inga problem med utdragning av avfyrade patroner och inga problem med matning av nya skott.
Det känns som om ingenting skulle få Remington 870 att sluta fungera. Nu är det väl ändå så att det krävs mera än mina begränsade tester för att upptäcka eventuella fel. Historien som ändå är 60 år bevisar nog mera den beprövade konstruktionen.

Sammanfattning

Remington 870 är utan tvekan top of the line när det kommer till pumphagelvapen. Pålitlig, slitstark och lätt att skjuta med. Kaliberutbudet är stort liksom tillbehören. Med prislappen i minne är det nog det bästa du kan finna på marknaden. Med 60 år på nacken är Remington 870 kvar på toppen.

 

Fakta

Modell: Remington 870 vänster. Höger är standard men vänster är till samma pris.
Kaliber: 12/76.
Piplängd: 75 cm.
Säkring: I varbygelns bakkant.
Vikt: 2,8 kg.
Choker: En choke och enkel chokenyckel.
Pris: 5 900 kr.
Generalagent: Jaguargruppen.

 

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser